Lidé méně jezdí na dovolenou do českých hor, mnozí provozovatelé služeb zdražují

Studio ČT24 - Zdražování na horách (zdroj: ČT24)

Zájem lidí o letní dovolenou v českých horách slábne. Například v Krkonoších hlásí provozovatelé penzionů a hotelů volné ubytovací kapacity až do konce srpna. Po rozvolnění přitom očekávali velký zájem turistů. Pro některé cestovatele se ale hory stávají cenově nedostupné.

Nejvíce si na horách lidé připlatí za lanovky. Zejména v okolí Sněžky se na nich zdražovalo asi o 20 až 25 procent. Neplatí to ale pro všechny provozovatele. Například ve Špindlerově Mlýně zůstaly jízdenky na lanovky na loňské úrovni.

Ceny tam ale zvedli jiní podnikatelé. „Zdražily se některé vstupy. Některé restaurace, byť velice nerady, musely zvednout ceny,“ přiblížil provozovatel informačního centra ve Špindlerově Mlýně Martin Jandura. Doplnil, že například poplatky za hotel vzrostly jen minimálně.

Potvrdil také, že během posledního víkendu se zájem o ubytování výrazně snížil. „Situace opravdu není dobrá. Když si vzpomenu na minulý rok, tak loňské prázdniny byly naprosto famózní, ale letošní rok má velmi pomalý rozjezd a lidem se na dovolenou moc nechce,“ podotkl Jandura.

Zájem o dovolenou v zahraničí

Lidé naopak poptávají dovolenou v zahraničí, zejména v přímořských letoviscích. Tato situace je srovnatelná s loňským rokem, zájemců o prázdniny v horách přesto ubývá. „Řešili jsme, proč se ta situace děje. Vloni lidé moc nemohli cestovat do zahraničí, takže letos ta stavidla šla nahoru,“ řekl Jandura. Lidé ale často upozorňují, že je dovolená v Chorvatsku vyjde levněji než v Krkonoších.

Podle Jandury česká vláda tuzemský cestovní ruch dostatečně nepodpořila. Upozornil například, že v Česku existuje silná lobby chorvatského cestovního ruchu. „Strašně nás mrzí, že Česká republika toto obráceně nedělá do zahraničí,“ podotkl. Dobrou práci podle něj naopak odvádí CzechTourism.