Tři desítky věřících vyrazily na pouť z Velehradu do Tetína. Chtějí tak uctít památku sv. Ludmily

Tři desítky poutníků dopoledne vyrazily z Velehradu na Uherskohradišťsku na první etapu cesty do Tetína na Berounsku. Pouť k uctění památky svaté Ludmily je dlouhá asi 480 kilometrů a rozdělená na tři části. Závěr připadá na 18. září na Národní svatoludmilskou pouť v Tetíně. Od umučení světice letos uplyne 1100 let.

„Poslední dva roky jsme chodili po cyrilometodějských stezkách s cílem na Velehradě. Na letošní rok vyšlo výročí svaté Ludmily a přišel nápad, že by bylo hezké uctít svatou Ludmilu a vyrazit z Velehradu,“ řekl organizátor pouti a propagátor pěšího poutnictví Petr Hirsch.

První etapa pouti se původně měla uskutečnit už v dubnu, kvůli pandemii koronaviru byla přesunuta na květen a nakonec na červen. Zahájená první část potrvá pět dnů, cílem je Tišnov a poutníci urazí asi 130 kilometrů. „Dále se mohou přidat na druhou etapu, která bude v červenci od 10. do 17., zhruba dvě stě kilometrů na trase z Tišnova přes Havlíčkův Brod do Sázavy. Finále nás čeká v září, kdy se bude putovat ze Sázavy do Staré Boleslavi na Tetín, od 12. do 18. září,“ uvedl Hirsch.

Podle předběžných informací se plánuje do některé etapy zapojit asi šedesát poutníků. „Mohou se zapojit jen na jeden či více dní. Mohou s námi jít i jen několik hodin, není podmínka, že musí ujít celou trasu,“ vysvětlil Hirsch, který odhaduje, že celou trasu absolvuje asi desítka lidí.

Dvě třetiny poutníků jsou nováčci

Asi dvě třetiny poutníků, kteří se sešli na Velehradě, jsou podle Hirsche nováčci. Přijeli z Plzeňska, Prahy, jižních i východních Čech i z jihu Moravy. Skupina je také věkově pestrá, poutníkům je zhruba od 30 do více než 70 let.

Poprvé se vydala i čtyřicátnice Alena, která žije nedaleko Velehradu. „Je to má první zkušenost, nějak to přišlo, nemám konkrétní cíl nebo úmysl. Je pravda, že za covidu jsme začali více s rodinou chodit do přírody, i to mě možná nalákalo, že v Česku je krásně a je fajn si to prošlápnout. Lákalo mě to už dlouho, člověk vidí různé dokumenty,“ řekla poutnice, která se s rodinou věnuje turistice, ale za úplně trénovanou se nepovažuje.

„Myslím si, že to půjde. Uvidím, co mi to přinese, žádná očekávání si nedělám,“ uvedla. Vyrazila se svou kamarádkou. Pokud se jí putování zalíbí, nevylučuje, že se zúčastní i dalších etap.

Pěší putování ke cti sv. Ludmily
Zdroj: ČT24

Zájem o poutě je veliký

Výhodou nynější pouti je podle Hirsche to, že je k dispozici doprovodné vozidlo. „Poutníci tak mohou jít nalehko, nemusí všechno tahat na zádech. Běžně si nosí vše, ale nyní je dobré, že se mohou zúčastnit i lidé, kteří by za normálních okolností nemohli nebo si třeba netroufli,“ uvedl Hirsch.

Zájem o poutě je podle něj nyní velký, z části to může být i tím, že lidé vyhledávají akce po omezeních daných pandemií. „Hlad po tom se setkávat je velký. I mě to chytlo, už je to půlrok od poslední akce. Cítím to i v okolí od poutníků, zájem je velký,“ poznamenal Hirsch.