V Dobříši odhalili pamětní desku odbojáři a jednomu ze „tří králů“ Josefu Balabánovi

V Dobříši u tamní hájovny v pátek odhalili pamětní desku legendárnímu odbojáři a členu skupiny Tři králové Josefu Balabánovi. Od jara 1939 byl Balabán součástí užšího vedení odbojové organizace Obrana národa, podílel se na získávání zpravodajských informací a diverzních akcích proti nacistickému Německu. V roce 1941 ho zatklo gestapo, popraven byl v říjnu stejného roku.

Josef Balabán byl synem dobříšského hajného. V tamní hájovně žil jen krátce, což mnozí místní obyvatelé doposud vůbec nevěděli – školáky nevyjímaje. „Obávám se, že pokud jim to neřekli rodiče, tak ve škole se o tom moc nedozvěděli,“ řekla místostarostka Dobříše Dagmar Mášová (nestr.), která veří, že k hájovně se nyní budou pořádat například školní výlety. 

Balabán se vyučil strojním zámečníkem, v řadách československých legií ale prokázal vůdčí schopnosti. Postupně se vypracoval na jednoho z nejvýraznějších vůdců československého protinacistického odboje.

„Od vojína se vypracovával výš, v legiích skončil jako poručík. Tyto schopnosti organizovat, vést mužstvo a hlavně připravovat lidi pro vojenskou činnost se potom ukázaly jako velice platné pro formování jednotlivých buněk odboje za druhé světové války,“ řekl člen Československé obce legionářské Petr Tolar. 

Tři králové – Balabán, Mašín a Morávek

Právě Balabán zformoval úspěšnou skupinu Tři králové, spolu s Josefem Mašínem a Václavem Morávkem provedli několik zdařilých sabotážních a diverzních akcí, včetně přípravy bombových útoků v Berlíně.

„On (Balabán) byl nejstarší, byl mentorem, žoviálně mu říkali ‚fürher‘, vedl skupinu poměrně nezkrotných charakterů, ale on si takové vybíral, hledal ty, co mají problémy s kázní, neklidné duše, ale jsou schopni se obětovat,“ uvedl Tolar.  

Hrdinství Josefa Balabána připomíná od roku 2006 také pamětní deska na rohu ulic Studentská a Evropská v pražských Dejvicích. Právě tam ho totiž před osmdesáti lety zatklo gestapo

Tři králové - Historie CS (zdroj: ČT24)