Středověké odpadní jímky v centru Brna ukrývaly celé nádobí a kachel s pelikánem

Archeologové pokračují v prostoru brněnského Římského náměstí v průzkumu, který začal už v létě. V jeho druhé etapě našli zejména odpadní jímky. V jedné z nich objevili celé keramické nádoby, skleněné okenní terčíky nebo také kachel s vyobrazením pelikána. Při průzkumu zadního traktu domu v Orlí ulici se dostali do hloubky až šest metrů pod současným povrchem.

Archeologové ze společnosti Archaia Brno odkryli osm jímek z různých období. Tři pocházely zhruba z druhé poloviny 13. století. Co se týče nálezů byla podle nich zajímavá jímka z 18. století ze které získali obrovské množství keramických, ale i skleněných výrobků. Nejvíc je ale překvapila ta z první poloviny 15. století. „Našli jsme tři desítky celých nádob, hrnce, poháry i mísy a také velké množství střepového materiálu,“ řekla vedoucí výzkumu Lenka Sedláčková.

Proč se v odpadní jímce objevily celé nepoškozené nádoby, může mít podle archeoložky několik důvodů. „Prvním důvodem může být to, že nádoby zapáchaly a proto je majitelé vyhodili. Keramika, která tehdy na vaření sloužila, ještě nebývala glazovaná a keramické nádoby tak natáhly pach toho, co se v nich vařilo. Z etnografických paralel se předpokládá, že kuchyňské nádobí bylo obnovováno jednou až dvakrát do roka,“ vysvětlila.

Pelikán, symbol spasitele

Možná se ale původní majitel domu odstěhoval. Tomu by nasvědčoval nález skleněných okenních terčíků, který naznačuje úpravy či přestavby v domě. Archelogové nalezli také komorový kachel s motivem pelikána krmícího svá mláďata krví z vlastní rozdrásané hrudi. „Jedná se o náboženský motiv – pelikán, jakožto symbol Spasitele, který svou obětí přináší lidem nový život,“ uvedla archeoložka.

Ač bylo místo osídleno nejpozději od 12. století, archeologové nacházejí minimum kovových předmětů. „Nacházíme hlavně ztrátové předměty; kovy byly ve středověku velmi ceněné, a to včetně železa. Pokud se nějaký železný nástroj poškodil, majitel jej odnesl ke kováři, který předmět buďto opravil nebo použil surovinu v další výrobě,“ dodala Sedláčková.

V první etapě průzkumu archeologové zkoumali vrstvu těsně pod povrchem, kde nacházeli zbytky nadzemních konstrukcí domů, pece a odpadní vrstvy. Odpadní jámy ale šly dál pod povrch, a v podzimní etapě tak stavba umožnila postup hlouběji pod zem. Po dalším vyhloubení a zabezpečení stavební jámy se archeologové na místo vrátí.