V Karviné roste nemocniční pavilon z kontejnerů. Postavený má být do dvou měsíců

Karvinská hornická nemocnice dokončuje stavbu nového pavilonu. Jako první v Česku se ho ale rozhodla postavit modulárním systémem, tedy poskládat ho z už připravených jednotlivých kontejnerů. Hlavním důvodem pro tento typ stavby byla podle nemocnice její rychlost. Pacienti v pavilonu najdou několik ambulancí a také lůžkové ortopedické oddělení.

Jeden modul usadí stavaři zhruba za deset minut, na celé podlaží potřebují dva dny. Dokončit pavilon trvá od prvního návrhu sedm měsíců, tedy minimálně o polovinu rychleji, než kdyby se nemocnice rozhodla pro stavbu klasickou. „Ta stavba je vlastně takové lego, je to taková skládačka. Budeme ji skládat jedenáct dnů, výhoda je, že nezatěžujeme prostředí okolo prašností,“ řekl ředitel stavební firmy Stanislav Martinec.

Další práce už budou probíhat uvnitř nového pavilonu, a to navíc jen pár týdnů. Díky dvouměsíční přípravě u výrobce jsou totiž moduly z devadesáti procent hotové. „Museli jsme všechno mít promyšlené dopředu, do posledního detailu. Kde budou zásuvky, jaké plyny budou dotažené, v jaké výšce budou umístěna madla,“ řekl ředitel Karvinské hornické nemocnice Tomáš Canibal. To byla podle něj zřejmě jediná nevýhoda. V objektu postaveném z modulů už se navíc nedá nic měnit.

Vizualizace pavilonu nemocnice
Zdroj: www.petitatelier.cz

Část pavilonu může sloužit covidovým pacientům

Nový pavilon se spojí se starší budovou pomocí chodby v přízemí a ve třetím patře. Jeho stavbou chtěla nemocnice rozšířit ortopedický program, na který se spolu s jinými specializuje. V přízemí vznikne několik ambulancí, o patro výš pak lůžka následné péče. Třetí podlaží bude nemocnice využívat pro lůžka ortopedická, jipová a dospávací, tedy pro pacienty bezprostředně po operaci.

Část pokojů přitom bude moci nemocnice využít i pro případné pacienty v karanténě. „Ty úvodní myšlenky jsou datované na únor, březen. To jsme před sebou měli první vlnu pandemie a jedna z alternativ bylo vytvoření třicetilůžkového oddělení pro covidové pacienty,“ řekl ředitel nemocnice.

Pavilon by měl být dokončen v listopadu a nejpozději na začátku ledna příštího roku se otevře také pacientům.