V dalších krajích mají o novém vedení jasno, na severozápadě Čech se jednání zadrhlo

UDÁLOSTI: V dalších krajích je jasněji, memorandum podepsaly strany i v jižních Čechách (zdroj: ČT24)

Moravskoslezské ANO podepsalo koaliční smlouvu s ODS, KDU-ČSL a ČSSD. O příštím složení krajských vlád mají po úterý nově jasno také v Pardubickém, Libereckém a Středočeském kraji a k podobnému vyústění spěje i jednání v Jihočeském kraji. Naopak v Karlovarském se jednání o koalici zasekla a pozdrželo se i vyjednávání v Ústeckém kraji. Přinášíme přehled jednání v jednotlivých regionech Čech a Moravy.

Moravskoslezský kraj

V úterý odpoledne podepsali koaliční smlouvu v Moravskoslezském kraji. Vládnout mu příští čtyři roky bude vítězné hnutí ANO s ODS, která kandidovala spolu s TOP 09, lidovci a sociálními demokraty. Hejtmanem bude nadále Ivo Vondrák (ANO), v jedenáctičlenné krajské radě bude rozložení sil rozděleno v poměru 5:3:2:1, v 65členném zastupitelstvu bude mít koalice většinu 46 hlasů. V opozici zůstanou Piráti, SPD a komunisté.

Karlovarský kraj

Na mrtvém bodě ustrnula vyjednávání o budoucí koalici na západě Česka. V Karlovarském kraji totiž Místní - Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj měst a obcí v úterý oznámilo, že půjde do opozice, nechtějí prý být nástrojem politikaření velkých stran. Bez jejich hlasů v zastupitelstvu ale nemůže ani ANO s ODS ani STAN s Piráty a Volbou pro Karlovarský kraj (VOK) sestavit koalici.

Ústecký kraj

Úterý nepřineslo posun ani v Ústeckém kraji. Avizované jednání o případné koalici ANO, ODS a STAN v Ústeckém kraji neproběhlo. Zástupci ANO je odložili, protože se zdrželi na schůzce s vedením svého hnutí. S lídry ANO a ODS se ale setkali zástupci Spojenců pro kraj. Kdyby v připravované koalici nahradilo toto uskupení Starosty, měla by v zastupitelstvu o 55 členech 29 hlasů. Lídr vítězného ANO Jan Schiller však uvedl, že se Spojenci nejednal o koalici, nýbrž o tom, co chtějí dělat v zastupitelstvu.

Liberecký kraj

Naopak v Libereckém kraji již je jasné i složení rady. V čele kraje bude už třetí volební období v řadě stát Martin Půta z vítězného hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Podle dohody s Piráty a ODS budou mít SLK, kteří volby vyhráli s náskokem 20 procentních bodů na druhé ANO, v radě většinu pěti míst. Piráti a ODS budou mít po dvou radních. Do konce příštího týdne chtějí partneři připravit koaliční dohodu a programové prohlášení, aby je mohli schválit zástupci všech tří stran.

Pardubický kraj

O koalici v Pardubickém kraji bylo jasno už v pondělí. Uskupení 3PK se dohodlo s ODS a TOP 09, Koalicí pro Pardubický kraj (KDU-ČSL, SNK ED, Nestraníci) a STAN, přičemž na postu hejtmana bude pokračovat Martin Netolický (ČSSD). Od úterý jsou známy další detaily. Koaliční smlouva bude podle informací ČT podepsána v pátek 9. října.

Středočeský kraj

Na rozdělení křesel se dohodla i nová středočeská koalice. Ta sdružuje čtyři z pěti uskupení, která se dostala do zastupitelstva – kromě ANO. Hejtmankou bude lídryně vítězných STAN Petra Pecková, jejím prvním náměstkem Martina Kupka (ODS). Obě jejich strany budou mít v radě po čtyřech křeslech, Piráti dvě a Spojenci pro Středočeský kraj jedno.

Královéhradecký kraj

Volby v Královéhradeckém kraji těsně vyhrála koalice ODS a STAN a jeho lídr Martin Červíček směřuje do hejtmanského křesla. Již v pondělí se jeho uskupení předběžně dohodlo s Piráty, Koalicí pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a se Spojenci pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES). Tato uskupení mají v 45členném zastupitelstvu dohromady 27 křesel. V opozici by v tom případě skončilo ANO, uskupení Spolu pro kraj, které sdružuje ČSSD a Zelené, a také SPD.

Jihočeský kraj

V jižních Čechách proběhlo v úterý jednání o možné koalici mezi vítězným ANO, Piráty a STAN. Večer ale podepsali memorandum o spolupráci zástupci ODS, KDU-ČSL, TOP 09, ČSSD a Jihočechů 2012. Tyto strany mají v zastupitelstvu většinu 29 z 55 hlasů. Hejtmanem by se měl stát lídr ODS Martin Kuba, prvním náměstkem lídr lidovců František Talíř.

Kraj Vysočina

Na povolební spolupráci se na Vysočině po krajských volbách dohodlo uskupení ODS a Starostů pro občany s dalšími čtyřmi stranami. Začne spolu s Piráty, KDU-ČSL, ČSSD a Starosty pro Vysočinu (STAN a SNK ED) připravovat znění koaliční smlouvy. O dohodě informoval možný budoucí hejtman Vítězslav Schrek (ODS). V opozici tak zřejmě skončí ANO a KSČM. V případě podpisu koaliční smlouvy bude mít koalice 32 ze 45 hlasů v krajském zastupitelstvu.

Plzeňský kraj

Podobný scénář jako v jižních Čechách či na Vysočině hrozí vítěznému ANO i v Plzeňském kraji. Zde vyzvali ke spolupráci STAN a Piráti občanské demokraty (respektive volební koalici ODS a TOP 09). „Chceme nabídnout TOP 09 a ODS místo hejtmana, respektive hejtmanky,“ řekl lídr STAN Josef Bernard.

Olomoucký kraj

ODS v Olomouckém kraji vyloučila povolební spolupráci s SPD. V regionu se spekulovalo o vzniku menšinové koalice vítězného ANO s občanskými demokraty, která by navázala na dosavadní podobu rady. V ní zasedala i ČSSD, která se do nového zastupitelstva nedostala, někdo by ji tedy musel nahradit, v té souvislosti připadala v úvahu SPD s šesti zastupiteli, která by menšinovou koalici podpořila bez přímého zapojení. ODS nyní vyloučila i takovou formu spolupráce s SPD.

Kromě ANO mají o spolupráci s občanskými demokraty zájem Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj spolu s Piráty a STAN. Kdyby se k nim ODS připojila, vznikla by koalice s 32 zastupiteli z 55, v níž by chybělo vítězné hnutí ANO.

Zlínský kraj

Ve Zlínském kraji vítězné hnutí ANO pokračuje v jednání s Piráty, ODS a ČSSD. Lídr ANO Radim Holiš řekl v úterý večer ČT, že ještě není ruka v rukávě, jednání ale pokračuje. Nevyloučil, že by se do koalice mohli zapojit i STAN, v tom případě by v opozici skončili lidovci, SPD a Trikolóra.

Starostové podle Holiše dostali nabídku na přizvání do koalice poté, co dali najevo, že nepovažují za prioritu stavbu nové zlínské nemocnice.

Koalice ANO, Pirátů, ODS a ČSSD by měla v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu většinu 24 křesel. Zda se k nim přidají STAN, bude podle Holiše jasnější ve středu. ANO zatím oznámilo, že chce v radě tři křesla a post hejtmana.