Jedna z nejočekávanějších staveb světa. Ostrava má studii futuristické koncertní haly

Město Ostrava už má k dispozici studii stavby nové koncertní haly včetně rekonstrukce celé památkově chráněné budovy kulturního domu. Stavbu koncertního sálu za více než dvě miliardy korun zařadil prestižní magazín Architizer do žebříčku nejočekávanějších staveb světa, řekl v pondělí primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO). Architektonickou soutěž vyhlásilo město před dvěma lety. Vítězi, které Ostrava oznámila loni, se stali autoři ze studií Steven Holl Architects z New Yorku a Architecture Acts z Prahy.

Podle architektů, kteří neobvyklou stavbu navrhli, bude budova šetrná k životnímu prostředí. Vytápěná by měla být tepelnými čerpadly. Prosklené části koncertní haly mají být ze speciálního skla, aby se zamezilo úniku tepla. Architekti pracují i s možností využít ryze ostravského specifika – vytápět budovu důlní vodou. Zkušební vrty by měly proběhnout už v průběhu srpna.

Zajímavostí je také způsob, jakým se do objektu bude dostávat denní světlo. Půjde o soustavu světlíků, které však bude možné zároveň zatemňovat. V objektu se podle architektů počítá s využitím javorového dřeva. „Stavba slibuje ekologickou udržitelnost, což Ostravu posouvá opět do popředí světového zájmu,“ uvedl Macura. 

První koncert za pět let

Podle náměstkyně primátora Zuzany Bajgarové (ANO) se už teď začíná připravovat dokumentace pro povolení stavby, k dispozici by mohla být koncem příštího roku. „V roce 2022 proběhne příprava podkladů pro soutěž na zhotovitele, samotná soutěž, podpis smlouvy a zahájení stavby jako takové. Stavba je v tuto chvíli odhadována na 32 měsíců,“ řekla.

Nová koncertní hala by měla být hotová v roce 2025. Podle ředitele Janáčkovy filharmonie Ostrava (JFO) Jana Žemly by výstavba neměla fungování orchestru ohrozit. „JFO jako jeden z největších českých orchestrů existuje již 70 let. Od svého vzniku nikdy neměla koncertní sál, nikdy neměla vlastní zázemí. Vždycky, a i v této době, funguje v provizoriu,“ uvedl s tím, že JFO se po dokončení haly přiblíží evropským standardům. 

Dům kultury nabídne filharmonii kompletní zázemí

Kromě vzniku nového koncertního sálu se má kompletně opravit i samotný Dům kultury města Ostravy, který byl postaven v roce 1961 v duchu socialistického realismu podle návrhu architekta Jaroslava Fragnera. Má se stát novým zázemím filharmonie, nabídne i zkušebnu, edukační centrum či nahrávací studio.

Studie přístavby sálu s kapacitou 1300 míst, jejíž součástí bude také prosklený vestibul či kavárna, počítá s přebudováním současného společenského sálu v kulturním domě na komorní prostor s kapacitou 475 míst. Sály budou využívány pro hudební produkce napříč hudebními žánry.

„Uvažujeme o přírodních materiálech – šedě lazurované dřevěné obklady v kombinaci s šedým nebo modrým polstrováním sedaček – a součástí toho návrhu je i návrh varhan, které budou provedeny v bronzu,“ popsal podobu sálu architekt Martin Kropáč z Architecture Acts.

Sál bude podle něj vybudován tak, že hlediště bude kolem celého pódia, což zaručuje špičkovou akustiku a srovnatelný zážitek pro všechny návštěvníky.

Náklady na celý projekt a jeho výstavbu se odhadují na 2,2 miliardy korun, vedení Ostravy stále počítá s pomocí Moravskoslezského kraje ve výši 300 milionů korun, stát by pak měl přispět 600 miliony.