Účinnější zbraň na komáry. Ve Studénce použijí přípravek, který hubí jejich larvy

Zatímco v předchozích letech hubila Studénka přemnožené komáry postřikem, který likvidoval zároveň i jiný hmyz včetně včel, letos instaluje do tůní přípravek, který hubí pouze larvy. Použití larvicidu vítají i ekologové, je šetrnější a účinnější.

Komáři trápí obyvatele Studénky pravidelně. Město leží poblíž chráněné krajinné oblasti Poodří, kde je velké množství vodních ploch. Počasí posledních týdnů je pro komáry ideální.

„Musím říct, že po tom suchu byla populace komára zdecimovaná, ale samozřejmě přežilo pár samic a ty už stačily jednu generaci obnovit,“ řekl krajinný ekolog Ivan Bartoš.

Ještě loni používali k likvidaci komárů ve Studénce takzvané termické dýmování. Jenže to zabíjelo nejen komáry, ale i užitečný hmyz. „Byla to tvrdá chemie, která vyvraždila vše živé, co tu bylo,“ popsal Bartoš.

Na nový způsob likvidace komárů se město připravovalo delší dobu, na aplikaci larvicidu muselo získat povolení. „V průběhu podzimu jsme obdrželi souhlas na deset let s použitím tohoto přípravku v případě silných dešťů, vzniku tůní, popřípadě vylití řeky Odry,“ řekl starosta Studénky Libor Slavík (Studeňáci pro Studénku).

Hladiny tůní nebo kaluží bude stříkat takzvaným larvicidem specializovaná firma, která už předem místa vytipovala. „Je to organismus, bakterie, která napadá larvy komárů, výhradně je to specialista na komáry,“ popsal larvicid ekolog Bartoš. Aplikaci přípravku doporučují i hygienici –⁠ například ve Středočeském kraji.

Biocidní zásah proti larvám komárů v tuto chvíli považujeme za nejvhodnější a nejefektivnější způsob eliminace komáří populace, a to i pro budoucí období. Larvicid má tu výhodu, že nezatěžuje svým působením životní prostředí a nepředstavuje ani zvláštní zvýšené riziko pro člověka.
Krajská hygienická stanice Středočeského kraje

Podle ekologů se teď líhne nová, mnohem početnější generace komárů. Na jejich larvy mohou lidé narazit například i v kalužích. Invazí nepříjemného hmyzu jsou ohrožené prakticky všechny obce zasahující do území Chráněné krajinné oblasti Poodří, od Kunína přes Jeseník nad Odrou, Mankovice až po Sedlnici.

„Kde nebudou samosprávy aplikovat larvicid, tak nesporně komárů hodně přibude,“ řekl ekolog Bartoš. Vše bude záležet také na dalším vývoji počasí.