Nebylo to zabití, ale vražda. Za usmrcení ochrnuté manželky a tchyně si Kotala odpyká 15 let

Za vraždu ochrnuté manželky a nemohoucí tchyně si čtyřiašedesátiletý Rostislav Kotala z Ostravy definitivně odpyká ve vězení 15 let. Vrchní soud mu loni trest udělený ostravským krajským soudem snížil na deset let a jeho čin překvalifikoval na zabití, případ mu ale na základě dovolání žalobce vrátil Nejvyšší soud. Podle něj muž nespáchal trestný čin v silném rozrušení, jak původně odvolací soud dovodil.

Trest z původních patnácti na deset let snížil Kotalovi Vrchní soud v Olomouci loni v květnu poté, co vyslechl také dvě znalkyně. Z jejich výpovědi vyplynulo, že nahromaděná frustrace a stres hrály v tragickém případu velkou roli. Odvolací soud tehdy vzal v úvahu to, že muž, který se o ženu několik let pečlivě staral, čin spáchal v silném rozrušení.

Nejvyšší státní zástupce nesouhlasil se změnou kvalifikace činu

Proti původnímu rozsudku se odvolal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který nesouhlasil se změnou právní kvalifikace i se snížením trestu. Podle něj se muž trestného činu nedopustil ve stavu silného rozrušení, naopak jednal organizovaně, emočně chladně. Byl frustrovaný z rodinné situace, z nároků, které na něj kladla péče o manželku i soužití se stárnoucí tchyní. Nejvyšší soud mu vyhověl s tím, že nešlo o silné rozrušení.

Vrchní soud se musel řídit závazným právním názorem Nejvyššího soudu. „Ten konstatoval, že obžalovaný nebyl ve stavu omluvitelného hnutí mysli způsobeného silným rozrušením a že jeho jednání je nutné kvalifikovat jako trestný čin vraždy spáchaný na dvou osobách. Z tohoto pohledu i trest uložený soudem prvního stupně ve výši patnáct let, tedy na samé spodní hranici zákonné trestní sazby, považujeme za přiměřený,“ řekl mluvčí soudu Stanislav Cik.

Podle soudkyně Renáty Sobalové zde nejsou podmínky pro mimořádné snížení trestu. „Z lidského hlediska chápeme, že odnětí svobody patnáct let je trest velice přísný, nicméně zákon přesně stanoví podmínky pro mimořádné snížení trestu. S ohledem na obžalovaného a charakter trestné činnosti zde podmínky nejsou,“ uvedla soudkyně. Muž se sice doznal a dosud nebyl stíhán, na druhou stranu trestný čin podle ní spáchal při využití bezbrannosti, nemohoucnosti i vysokého věku jedné z obětí.

Pro manželku a tchýni to mělo být vysvobození

Případ byl podle žalobce Jaroslava Kouřila atypický v tom, že motivem trestného činu nebyla nenávist nebo pomsta, ale to, že muž již nezvládal péči o svou ženu. „Zvolil cestu, která měla být vysvobozením pro jeho ženu i tchyni, spíše však šlo o vysvobození pro něj,“ podotkl žalobce.

Tragédie se odehrála v dubnu 2018. Kotala nejprve udusil igelitovým sáčkem tchyni a krátce nato stejným způsobem manželku. Motivem činu byl fakt, že muž už nezvládal péči o svou ochrnutou a bezmocnou manželku a její stárnoucí nemocnou matku. O ženu se staral od roku 2014, kdy jí po krvácení do mozku ochrnuly všechny končetiny.

Když se začal zhoršovat i zdravotní stav tchyně, situace na profesionálního řidiče autobusu dopadla s plnou tíží. Vyhrotila se poslední měsíc, kdy onemocněl i on. Kotalovi hrozilo původně 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest.