Kvůli opravě kolejí u olomouckého výstaviště se tvoří kolony. Nejezdí ani vlaky a tramvaje

Oprava křížení vlakových a tramvajových kolejí ve Wolkerově ulici v Olomouci komplikuje dopravu ve městě. Kvůli rekonstrukci nejezdí vlaky z Olomouce do Senice na Hané a tramvaje na Novou Ulici. Hlavní trasa ve směru z Brna do centra města je navíc uzavřena i pro auta a na objízdných trasách se tak hlavně ve špičce tvoří dlouhé kolony. Práce mají probíhat až do 9. prosince.

Práce na kolejovém křížení ve Wolkerově ulici začaly už v pondělí a zastavily vlaky i tramvaje. Uzavírka však výrazně zkomplikovala i automobilovou dopravu na cestě od Brna do centra Olomouce. Zejména v ranní a odpolední špičce se v okolních ulicích tvoří kolony.

Oficiální objízdná trasa pro auta vede z Brněnské ulice na ulici Albertova a Foersterova. Z městského průtahu musí řidiči sjet na třídu Míru, Litovelskou a Palackého ulici a dále pokračovat na třídu Svobody.

(Oficiální objízdná trasa je vyznačena modrou barvou. Řidiči mohou využít i „červenou“ trasu přes ulice Schweitzerova a Polská)

Řidiči, kteří jedou ve směru od Brna, mohou využít i alternativní trasu přes ulice Schweitzerova a Polská a dále na tržnici. Na této trase se však ve špičce tvoří dlouhé kolony, kvůli kterým nabírají zpoždění i autobusy MHD. 

Dopravní podnik zrušil čtyři tramvajové linky

Kvůli opravám se uzavřela jedna z nejdůležitějších tramvajových větví v Olomouci, která vede k Fakultní nemocnici a dále na Novou Ulici. Tramvaje nahradily autobusy s označením X, které však neobsluhují zastávku Wolkerova, protože jezdí v obou směrech ulicemi Štítného, Albertova a Brněnská.

„Tramvajové linky 1 a 4 jezdí jako výluková tramvajová linka X1/4 a X4/1, linky 6 a U nejsou provozovány a ostatní linky jezdí dle výlukových jízdních řádů,“ řekla mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Martina Krčová.

Do Senice autobusem

S komplikacemi musejí počítat i lidé, kteří využívají železniční spojení z olomouckého hlavního nádraží do Senice na Hané. Vlaky na této trase nebudou jezdit až do 9. prosince, kdy má oprava kolejového křížení skončit. 

„Vlaky jsou nahrazeny náhradní autobusovou dopravou, která je organizována dle výlukového jízdního řádu. Zastávka Olomouc – Smetanovy sady není obsluhována,“ řekla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Autobusy cestující odbavují až na hlavním nádraží, nebo ve stanici Olomouc – Nová Ulice.

Podrobnosti o výluce a vedení náhradní autobusové dopravy zveřejnily České dráhy na svých webových stránkách.