Most v Otrokovicích opět spojuje obě poloviny města. Rekonstrukce trvala devět měsíců

V Otrokovicích na Zlínsku skončila rekonstrukce mostu přes železniční trať v ulici Nadjezd. Most byl kvůli opravě zavřený od února, motoristé na něj budou moci vjet poprvé ve středu ráno, od soboty po něm bude opět jezdit i městská hromadná doprava. Opravy stály téměř sto čtyřicet milionů korun.

Nadjezd nad železnicí půl století spojoval dvě části Otrokovic, od února je naopak dělil. Generální rekonstrukce si vyžádala jeho úplnou uzavírku. Na jaře stavbaři dokonce část mostu zbourali a začali stavět znovu. „Odbourali jsme veškeré mostní vybavení. Dostali jsme se až na nosnou konstrukci a vybudovali nové opěry,“ popsal stavbyvedoucí Bohdan Petura.

Most by měl vydržet dalších padesát let. Obnova vyšla na sto třicet sedm milionů korun, většinu nákladů pokryla státní dotace. „Důvodem k opravě byl špatný stav mostní konstrukce. Oprava byla nezbytná, most se postavil před padesáti lety a žádná rozsáhlejší oprava se po celé roky neprováděla,“ řekla starostka Otrokovic Hana Večerková (ANO).

Autobusy najezdily tisíce kilometrů navíc

Nadjezd je na hlavní trase do části Baťov, doprava včetně městské hromadné dopravy a linkových autobusů byla po dobu opravy vedena po objízdných trasách.

„Převedením autobusové linky číslo 55 na objízdnou trasu jsme se snažili zajistit obyvatelům otrokovické čtvrti Bahňák plnohodnotný provoz městské hromadné dopravy i po dobu uzavírky nadjezdu. Během ní naše autobusy najezdily navíc asi 130 tisíc kilometrů,“ řekl ředitel dopravní společnosti Josef Kocháň. Stavba si vyžádala také výluky na železnici.

Na objízdné trase se stalo několik havárií

Podle stavbyvedoucího Vítězslava Volného byla rekonstrukce náročná zejména časově. „Bylo to náročné z hlediska železniční tratě, kterou jsme museli překonat. Nejtěžší bylo dostat nad dráhou překlenovací konstrukce a vše zkoordinovat,“ popsal Volný.

Devítiměsíční rekonstrukce a uzavírka přinášela místy napjaté situace. Dvakrát bouraly na objízdné trase autobusy. V květnu se při srážce s malým nákladním autem zranili čtyři lidé. Další pak při zářijové nehodě s osobním autem.

Auta začnou po nově opraveném mostu jezdit od středy, autobusy od soboty. „Je to kvůli tomu, že máme takto stanovené schválené jízdní řády,“ vysvětlila starostka Otrokovic.