Úhlavu znečistila chemikálie. Pitná voda ohrožena není, lidé by ale neměli jíst ulovené ryby

Do Úhlavy a Berounky unikla toxická chemikálie (zdroj: ČT24)

Do Úhlavy, která zásobuje pitnou vodou Plzeň, unikla chemická látka na impregnaci dřeva. Zásobování pitnou vodou ovšem ohroženo není a lidé se nemusí obávat ani kontaminace vodovodních řadů. Krajské město bude dočasně brát pitnou vodu z Radbuzy. Do Úhlavy se látka dostala Drnovským potokem z výrobního areálu v Klatovech, pravděpodobně v noci ze 7. na 8. října. Přes Úhlavu se potom chemikálie dostala až do Berounky.

Odborníci z preventivních důvodů nedoporučují jíst ryby ulovené v těchto tocích, lidé by také neměli tuto vodu používat k zalévání, napájení dobytka ani ke koupání, upřesnila v pondělí mluvčí krajského úřadu Alena Marešová.

Vodárna Plzeň preventivně zastavila v neděli večer provoz úpravny vody v krajském městě, aby zabránila vniknutí nebezpečné látky do technologie úpravny. „Dopoledne byla zahájena instalace zařízení na čerpání vody z náhradního zdroje, tedy z řeky Radbuzy, jež není kontaminována,“ uvedla mluvčí magistrátu Eva Barborková.

Laboratoř a dispečink Povodí Vltavy ve spolupráci s Vodárnou Plzeň monitorují vývoj koncentrace nebezpečné organické látky v řece. „Povodí Vltavy v průběhu soboty navýšilo odtok z přehrady Nýrsko, aby došlo k naředění vody v řece Úhlavě, a tedy ke snížení koncentrace. V neděli 13. října byl v nočních hodinách ze stejných důvodů navýšen odtok z přehradní nádrže Hracholusky,“ doplnila Marešová.

Naředění škodlivé látky je jedinou možností i podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD). Podle generálního ředitele Povodí Vltavy Petra Kubaly se odtok Úhlavy z nýrské nádrže zvedl z běžných 0,5 metru krychlového za sekundu na neškodný odtok 8,5 metru krychlového za sekundu. Z Hracholusek se odtok zvýšil na 10,5 kubíku za sekundu. „Situaci nadále sledujeme a připravujeme manipulaci na vodních dílech dál na toku řeky,“ dodal Kubala.

Policie šetří podezření na ohrožení životního prostředí

Do vodního toku unikla látka na moření dřeva proti houbovým nákazám, která je vysoce toxická pro vodní živočichy, vysvětlil vedoucí odboru životního prostředí klatovské radnice Libor Hošek a doplnil, že chemikálie unikla z firmy Holz Schiller. „To máme potvrzeno – na vodě se tvořila pěna, zaznamenali jsme velké úhyny ryb v řádu desítek až stovek kusů. Podle vyjádření firmy uniklo 200 litrů dvouprocentního roztoku,“ uvedl Hošek.

Na vině byl podle něj lidský faktor a zanedbání veškerých povinností při nakládání s takovým druhem látky. Případ už vyšetřuje policie kvůli podezření z trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti.

Podle Dany Veselé z vodárny Povodí Vltavy začali experti bezprostředně po zjištění havárie detailní monitoring toku Úhlavy se zaměřením na profily v blízkosti jímacího objektu plzeňské vodárny. „Před nedávnem zrekonstruovaná technologická linka úpravny vody Plzeň se s kontaminovanou povrchovou vodou vyrovná, nicméně bude pro ni znamenat zvýšenou zátěž po stránce technické i technologické,“ vysvětlila Veselá.