Černé podnájmy blokují byty v Brně. Úředníci jich odhalili několik desítek

Černé podnájmy blokují městské byty (zdroj: ČT24)

Desítky černých podnájmů během letošních kontrol bytů odhalili úředníci městské části Brno-sever. Primárně zjišťují technický stav nemovitostí, někde ale na základě různých indicií kontrolují i samotné nájemníky. Pokud se podezření potvrdí, vypoví bytová správa evidovaným nájemníkům smlouvu. Může se tak uvolnit místo pro řádné žadatele, kterých městská část eviduje přes tisíc.

Městská část Brno-Sever má ve správě nejvíc městských bytů v celém Brně, téměř pět a půl tisíce. Od začátku roku jich úředníci prošli už skoro čtyři tisíce. Nejdřív se zaměřují na technický stav, až potom ověřují, jestli byty nejsou evidovanými nájemníky dál nelegálně pronajímané. Signály na černé pronájmy mají v řadě bytů.

„Ozývají se nám sousedé, kteří vidí pohyb neznámých lidí, větší množství lidí, kteří v bytě nikdy nebydleli, nemají k těm nájemcům bytu žádný vztah,“ popsal technik bytové správy městské části Brno-Sever Radomír Vavrouch.

Výjimečně se dokonce prozradí sami nájemní smlouvou s pravým nájemcem, jindy hledají výmluvy. Vavrouch vysvětlil, že je nicméně mnohdy těžké zjistit, jestli je to opravdu černý podnájem, nebo jestli někdo z rodiny hlídá byt, chodí zalévat kytky či tam bydlí třeba neteř, protože nájemce je dlouhodobě v zahraničí.

Nájemníci se mohou soudit a v bytě tak zůstat další roky

Někteří pak neznají pravidla. Smlouva jasně říká, že nájem je možný za stejnou částku pouze se souhlasem městské části. Ne všichni ale byty po odhalení vrátí.

„Výpověď má tříměsíční výpovědní lhůtu, nicméně nájemník má samozřejmě možnost se obrátit na soud. Pokud je to extrémní, tak si ještě musíme dojít pro exekuci, abychom byt dostali nazpátek. Může se to táhnout v lepším případě rok, v horším případě tři roky,“ řekl místostarosta městské části Brno-Sever David Aleš (ANO).

Nelegální podnájemníci právě v takových případech často blokují řádné žadatele o byt. Druhá největší městská část jich aktuálně eviduje asi 1100, volných bytů má přitom jen tři stovky. Třetinu z nich chce teď zaplnit, ostatní potřebují opravit. Co a kde přesně, má říct právě probíhající kontrola. Na základě zjištění chce vedení radnice naplánovat postupné rekonstrukce.

Počet bytů v brněnských městských částech
Zdroj: Magistrát města Brna