Repliku vyhořelého kostela v Gutech staví na Valašsku. Zatím jenom na zkoušku

V tesařské dílně v Hošťálkové na Vsetínsku staví základy repliky vyhořelého kostela v Třinci-Gutech. Konstrukci tesaři staví nanečisto a trámy upravují tak, aby se práce na místě původního kostela urychlily. Ostravsko-opavské biskupství ale zatím stále čeká na stavební povolení. S hasiči se musí domluvit na protipožárním zabezpečení nového dřevěného kostela.

Dřevo pro stavbu repliky gutského kostela je připraveno už delší dobu. Pokáceno bylo 450 metrů krychlových kulatiny, dřevo bylo upraveno na potřebné profily a uloženo. Těžilo se i smrkové dřevo pro výrobu šindelové krytiny, na kterou padne zhruba 150 metrů krychlových dřeva.

Se dřevem je ale potřeba dále pracovat, a tesaři ho tak začali opracovávat přímo v sídle dodavatelské firmy v Hošťálkové. Kostel zčásti vzniká přímo tam, až po úpravě jednotlivých prvků bude konstrukce rozebrána a vhodně uložena do té doby, než začne stavba kostela v Třinci-Gutech. 

„Teď je postavena první část srubové stavby, která vlastně bude pokračovat ještě jednou tolik vysoko,“ přiblížil majitel tesařské dílny Antonín Papšík. Po rozebrání stavby se bude připravovat převoz dřeva do Třince. 

Podle redaktorky ČT Terezy Krumpholzové se v tuto chvíli pracuje i na nových zvonech pro repliku kostela. Vyrábí je polská zvonařská dílna Felzynski.

Stavba repliky vyhořelého kostela v Třinci-Gutech (zdroj: ČT24)

Vše vázne na stavebním povolení

Plánovaná stavba nového dřevěného kostela má ale zpoždění, a tak se neví, kdy tesaři začnou dřevo do Třince odvážet. Problém je v tom, že Ostravsko-opavská diecéze stále nemá stavební povolení. Důležité razítko nedali hasiči, plánované požární zabezpečení kostela totiž považovali za nedostatečné. 

„V těchto dnech podáváme doplněné požárně bezpečností řešení. Dokud nebudeme mít kladné stanovisko, stavba nemůže začít,“ řekl vedoucí stavebního odboru Diecéze ostravsko-opavské Václav Kotásek. Na odpověď mají hasiči měsíc a diecéze očekává, že tentokrát se na zabezpečení domluví. 

Ve chvíli, kdy bude mít biskupství v rukou stavební povolení, začne firma z Valašska vozit připravené dřevo do Třince. Každý týden z dílny odjede jeden plně naložený kamion. „Měli jsme to naplánováno do konce roku, ale počítáme s tím, že začátkem ledna budeme hotoví, když nás nic nezaskočí,“ poznamenal Papšík. 

Kostel zmizel, zůstal jenom kříž

Dřevěný kostel ze 16. století vyhořel v noci z 1. na 2. srpna 2017. Oheň zničil celou stavbu včetně uměleckých děl uvnitř objektu. Na místě zůstal jenom kříž stojící těsně vedle kostelní věže a jako zázrakem je teměř nepoškozený.

Požár dřevěného kostela v Třinci-Gutech
Zdroj: HZS Moravskoslezského kraje

Policisté ze zapálení památky obvinili tři mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka. Krajský soud v Ostravě je loni v červnu potrestal vězením na tři a půl, osm a devět let. Nejvyšší trest dostal za obecné ohrožení Jan Bortel, který akci podle rozsudku vymyslel. Nejnižší trest byl pro nejmladšího ze žhářů.

Nejvyšší soud v Brně v červenci tohoto roku odmítl dovolání Jakuba Hurníka, který mimořádný opravný prostředek využil jako jediný. Potvrdil mu tak osmiletý trest vězení. Hurník v těchto dnech podal ústavní stížnost.