Soud zamítl žalobu Bohumína na Moravskoslezský kraj kvůli stavbě vysokorychlostní trati

Krajský soud v Ostravě zamítl žalobu města Bohumín na krajské hejtmanství kvůli stavbě vysokorychlostní železniční trati. Radnici vadí, že v projektu je celkem pět variant pro vedení železnice, kvůli tomu musí město blokovat všechny pozemky, přes které by trať mohla vést. Blokace pozemků pro všechny varianty prý omezuje město v dalším rozvoji, to ale soud odmítl.

Krajský soud v Ostravě se odvolal také na nedávný rozsudek Nejvyššího soudu v Brně, který rozhodoval v podobném případu. Podle něj by nebylo v pořádku, kdyby byla podobná liniová stavba vymezena příliš úzce tak, jak by si zřejmě představovalo město Bohumín. 

Vedení bohumínské radnice se podle redaktorky ČT Pavly Krůčkové zatím k rozhodnutí soudu nevyjádřilo, údajně se chce nejdříve poradit se svými právníky. 

Krajský úřad Moravskoslezského kraje rozhodnutí soudu vítá. Možnost propojit vysokorychlostní trať z Moravskoslezského kraje do Polska je pro rozvoj celého regionu velmi přínosná. V budoucnu to jistě ocení všichni obyvatelé regionu, včetně těch z Bohumína.
Nikola Birklenová
mluvčí Moravskoslezského kraje

Ještě větší hluk v Nové Vsi?

Hlavním argumentem města v tomto sporu bylo to, že 20 let byla v územním plánu města zaznamenána pouze jedna varianta pro stavbu vysokorychlostní trati. Kraj ale na návrh ministerstva dopravy zadal do projektu celkem pět variant. 

Plánované varianty vysokorychlostní tratě přes Bohumín
Zdroj: Moravskoslezský kraj

Kvůli tomuto kroku však musí Bohumín blokovat pozemky na všech pěti možných trasách nové železnice a to podle vedení města brzdí další rozvoj Bohumína. Navíc hrozí, že jedna z těchto variant by se mohla dotknout místní části Nová Ves, kde už teď místním vadí i stávající železnice. 

Účastníci řízení mohou proti rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě podat kasační stížnost k Nejvyššímu soudu.