V jedenácti obcích se volí. V Hrušce nebo Újezdečku jdou k urnám už počtvrté za poslední rok

V deseti obcích v Česku a jedné pražské městské části se opakují komunální volby. Již potřetí od loňských řádných voleb vybírají lidé nová zastupitelstva v Hrušce a Skřípově na Prostějovsku a v Újezdečku na Teplicku. Spolu s letošními evropskými volbami jdou obyvatelé těchto obcí k urnám tedy již počtvrté za posledních třináct měsíců.

Zvolení zastupitelé v Hrušce a Skřípově se po řádných ani nových volbách na novém vedení obcí nedomluvili. Vesnice kvůli tomu nemají například schválený rozpočet a nemohou investovat nebo se dál rozvíjet. 

Zastupitelstvo v Hrušce se rozpadlo nejdřív v říjnu a pak i po nových březnových volbách. Tři ze sedmi zastupitelů rezignovali a stejně se zachovali i jejich náhradníci. Podle zákona však musí mít vedení obce minimálně pět členů.

Tentokrát méně kandidátek

V březnu vybírali lidé v Hrušce z pěti kandidátek, tentokrát budou jenom dvě, každá o devíti jménech. Do zastupitelstva se ale dostane jenom sedm lidí. Dvě kandidátky s osmnácti jmény mají pro sobotní volby také ve Skřípově, v březnu měla obec o jednu kandidátku víc. 

Podobná situace jako v Hrušce nastala také v severočeském Újezdečku. V obci, která má zhruba 900 obyvatel a patří tak mezi nejmenší na Teplicku, se bude během posledního roku volit rovněž už potřetí. Po opakovaných volbách v březnu rezignovala část zastupitelů a obec tak musí fungovat s rozpočtovým provizoriem.

Pokud by se noví zastupitelé nedohodli ani po těchto volbách, další by byly zhruba za šest měsíců. Pro obce bez vedení to znamená velké problémy. Nejde jenom o rozpočet a o to, že ze své kasy nemohou do ničeho investovat peníze, bez vedení není možné žádat ani o dotace.

Volby v jedenácti obcích

Opakované volby do obecních zastupitelstev začaly v sobotu ráno napříč republikou – celkem v jedenácti obcích. Kromě Hrušky, Skřípova a Újezdečku volí občané Prahy-Nedvězí, Nekvasov a Vsi Touškova na Plzeňsku, Bernardova na Kutnohorsku, Kněžiček na Nymbursku, Zlaté u Prahy, Křivoklátu a Prav na Pardubicku.

Nové volby do zastupitelstev obcí jsou jedodenní, probíhají v sobotu od 07:00 do 22:00. Ve volbách do obecních zastupitelstev může hlasovat občan České republiky s trvalým pobytem v dané obci, který nejpozději 14. září 2019 dosáhne věku osmnácti let.