Práce na výškovických mostech v Ostravě mají zpoždění. Místo prosince budou hotové až v květnu

Několikaměsíční zpoždění mohou nabrat práce na výškovických mostech v Ostravě. Původně bylo v plánu, že je dělníci dokončí do prosince tohoto roku, v základech se ale objevily závažné problémy. Do demolice starých mostů a stavby nových se Moravskoslezský kraj pustil kvůli jejich havarijnímu stavu. Práce začaly už loni na jaře.

„Objevily se problémy v základech. V tom svahu byly nějaké betony, o kterých nikdo nevěděl. Byly strašně hluboko a to způsobilo několikatýdenní skluz stavby. Stavební dělníci to do poloviny prosince nestihnou,“ řekl náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka (ODS).

Podle předpokladů by dělníkům v prosinci mělo do dokončení stavby výškovických mostů zbývat ještě zhruba čtyřicet dnů. Jenže kvůli nízkým teplotám se na stavbu vrátí až na jaře, pravděpodobně někdy v březnu. 

Předpokládáme, že někdy v dubnu nebo květnu budou ty mosty hotové.
Jakub Unucka
náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje

Řidiči musí být trpěliví

Zpoždění stavby bude znamenat také pokračování problémů v dopravě. Osobní auta na výškovické mosty nesmí už čtyři měsíce a řidiči musejí využívat objízdné trasy, což dopravu v Ostravě výrazně komplikuje. 

Hlavní trasa ve směru do Výškovic vede momentálně z Výškovické na Plzeňskou ulici a dále na Pavlovovu a Čujkovovu. Pokud jedou motoristé do ostravských Vítkovic, objížďka je navede na Čujkovovu a Plzeňskou ulici. 

Dělníci mají vybudovat čtyři nové, dva silniční a dva tramvajové mosty. Staré západní mosty už byly zbourány a firma postavila nové, je na nich provizorní jednokolejná tramvajová trať a jeden jízdní pruh pro záchranáře a autobusy MHD. Náklady na stavbu se odhadují na 328 milionů korun bez DPH.

Pokuta za nedodržení termínu?

Moravskoslezský  kraj momentálně připravuje dodatek k zakázce. Hejtmanství oslovilo i své právníky, ti by měli vypracovat důkladný právní rozbor, aby se zjistilo, zda bude možné dodavatelské firmě udělit pokutu za nedodržení termínu. 

Momentálně probíhají práce i na Svinovských mostech v Opavské ulici na trase mezi centrem města a Porubou. Tato stavba podle redaktora ČT Tomáše Indreie pokračuje podle harmonogramu a stihnout by se měla právě do poloviny prosince letošního roku.