Kam s použitým olejem? Praha 6 zavedla speciální kontejnery na tuk

Lidé na Praze 6 nově mohou třídit jedlé oleje a tuky do speciálních kontejnerů. České televizi to potvrdil mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek. Od Nového roku bude třídění olejů a tuků povinné, šestá městská část je nicméně teprve druhou městskou částí v hlavním městě, která se rozhodla využívat právě speciální kontejnery. Už delší dobu třídí tímto způsobem oleje na Praze 2.

Praha 6 rozmístila celkem dvacet kontejnerů napříč celou městskou částí, nově tak stojí například v Dejvicích, na Bílé Hoře nebo na Břevnově. Radnice k jejich zavedení přistoupila kvůli zájmu občanů i ve snaze zamezit zanášení kanalizace a podle mluvčího Šrámka je zatím o třídění olejů zájem.

„Při namátkové kontrole bylo zjištěno, že jsou kontejnery využívané. Pokud se projekt osvědčí a z řad občanů bude zájem, určitě budeme nádoby na olej přidávat na další stanoviště tříděného odpadu,“ uvedl. „Sběrná firma navíc dokáže část tuků a olejů vhodným způsobem zpracovat a druhotně využít.“

K zavedení vlastních tuktejnerů má nejblíže Praha 10. Plánují je rozmístit už v červenci. „Záměr prošel usnesením rady městské části. Prvotně by mělo jít o deset míst, kde bude umístěna nádoba o objemu 240 litrů,“ uvedl mluvčí „desítky“ David Polák.

Do sběru a ke svozu

Ostatní městské části zatím speciální kontejnery na jedlé oleje a tuky nezavedly. „Zvažujeme další možné varianty. Kromě možnosti přistavování nádob na oleje a tuky se také zabýváme variantou, zda by bylo možné zapojit místní provozovny, které již likvidaci tuků a olejů řeší,“ řekl mluvčí Prahy 7 Martin Vokouš.

Praha 9 pak kontejnery neplánuje vůbec a spoléhá na to, že lidé odpad odnesou do sběrných dvorů. A situaci zatím nebude řešit ani pražský magistrát.

„O plošném umisťování kontejnerů na oleje neuvažujeme, neboť máme obavy zejména ze zajištění čistoty v jejich okolí,“ informoval jeho zástupce Tadeáš Provazník. „Uvažujeme o přistavení nádoby na oleje na několik vytipovaných stanovišť na území každé městské části, která by byla osazena i dalšími nádobami například na textil nebo elektroodpad.“

Praha pak lidem ještě nabízí možnost zbavit se nashromážděného oleje prostřednictvím nepříliš frekventovaného svozu nebezpečných odpadů. „Probíhá formou zastávkového sběru, kdy svozové vozidlo projíždí v průběhu celého roku územím Prahy,“ řekl Provazník.

Podle Dominiky Pospíšilové z ministerstva životního prostředí třídilo v roce 2016 oleje a tuky deset procent všech obcí. „V roce 2017 se počet obcí zvýšil na cca 900 a vytřídilo se 192 tun“, uvedla Pospíšilová, podle které ministerstvo očekává nárůst hodnot i v dalších letech.