Praha 4 zrcadlem celostátní politiky? TOP 09 a STAN si tam jdou po krku, do eurovoleb společně

Změna vedení radnice Prahy 4 by nebyla možná bez hlasů zastupitelů TOP 09. Ti byli pro svržení starosty Petra Štěpánka (Zelení) a radních za STAN. Starostové přitom kandidují spolu s TOP 09 do Evropského parlamentu a na kandidátce je i Petr Štěpánek. Předsedové STAN a TOP 09 spolu se Štěpánkem ale vydali společné prohlášení, ve kterém ujistili, že události v Praze 4 volební spolupráci nijak nenaruší.

Na první pohled docela obyčejná změna na radnici má pikantní příchuť. V Praze 4 ve středu padla křehká koalice Pirátů, Zelených, STAN a lidovců. Lidovecký místostarosta Josef Svoboda podpořil její nahrazení koalicí ODS, ANO a TOP 09. Pikantně působí hlavně to, že zastupitelé za TOP 09 byli pro odstavení STAN z rady a pro konec starostování Petra Štěpánka. Všichni tři – tedy TOP 09, STAN a Štěpánek jako předseda Strany zelených – přitom společně kandidují do Evropského parlamentu.

Předsedové STAN Vít Rakušan a TOP 09 Jiří Pospíšil spolu se Štěpánkem ale vydali společné prohlášení, ve kterém ujistili, že dění v největší pražské městské části volební spolupráci neohrožuje. Zastupitelé z TOP 09 prý svůj postup nekonzultovali se stranickým vedením. „Žádným způsobem nesouvisí s celostátní pozicí STAN, TOP 09 a Zelených, natožpak se společnou kandidaturou do Evropského parlamentu,“ konstatovali předsedové. Jiří Pospíšil dokonce prostřednictvím společného prohlášení své zastupitele zkritizoval, že učinili „nesprávné rozhodnutí“, když novou koalici opřeli o hlasy „přeběhlíků“.

Sám Petr Štěpánek zdůraznil v rozhovoru pro Události, komentáře, že do Evropského parlamentu nekandiduje za TOP 09. Na páté místo společné kandidátky ho nominovali Starostové. „Voliči mají rozhodně možnost si uvnitř této kandidátky vybírat,“ podotkl.

V Praze 4 se ve středu poroučela téměř celá rada s výjimkou místostarosty Svobody. Ten ve funkci zůstal, místo Štěpánka nyní zastupuje novou starostku Irenu Michalcovou (ANO). Stará koalice přitom křehla postupně. Původně se po volbách zdálo, že bude mít 25 zastupitelů z 45, ale soud poté pozměnil výsledek a jeden z mandátů, který měli původně získat vítězní Piráti, přiřkl opozičnímu ANO. Později vstoupila do klubu ANO také zastupitelka Aneta Krajcová zvolená původně za STAN. Nová koalice ale není o nic silnější než ta předchozí. Stejně jako ona má v zádech 23 zastupitelů, tedy nejtěsnější možnou většinu.