V modrých zónách centra Brna budou smět zaparkovat i lidé z Králova Pole

Obyvatelé některých lokalit brněnské čtvrti Královo Pole si budou moct pořídit oprávnění k parkování v zavedených rezidentních zónách v sousední městské části Brno-střed. Změna v rezidentním parkování by měla začít platit počátkem května.

Doplnění ceníku rezidentního parkování schválila brněnská městská rada ve středu. Podle magistrátního mluvčího Filipa Poňuchálka půjde oprávnění koupit počátkem května, jakmile se aktuální rozhodnutí objeví na úřední desce.

Změna se týká dvou královopolských oblastí. První je ohraničená ulicemi Pionýrská, Štefánikova, Sportovní a Reissigova. Druhá ulicemi Sportovní, Drobného, Porgesova a Generála Píky. Zájemci z těchto lokalit nakoupí první oprávnění za 200 korun, druhé za 8000 korun a každé další za 12 000 korun na rok.

„Není to tak, že v těchto místech začíná platit rezidentní parkování,“ akcentuje náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL). „Pouze lidé z těchto míst mohou koupit oprávnění, aby zaparkovali v sousedních parkovacích zónách městské části Brno-střed.“

Radní změnou reagují na dosavadní fungování parkování a lidem s bytem v bezprostřední blízkosti modrých zón chtějí umožnit je využít se statusem rezidenta tak, aby nemuseli platit „hostovské“ částky, když bydlí za rohem.

Změna v září

Systém rezidentního parkování zavedlo Brno ještě za staré koalice vedené hnutím ANO loni v září – a pro historické jádro. Rezidenti s trvalým bydlištěm tam platí za rok 600 korun, abonenti s provozovnou 6000 korun.

V listopadu se přidala druhá vlna rezidentního parkování pro ulice Lidická, Kounicova, Milady Horákové, Veveří, náměstí 28. října nebo třída Kapitána Jaroše. Nová koalice v čele s ODS ale měla k systému výhrady, proto přichystala jeho revizi.

Od 1. září se má systém rezidentního parkování zjednodušit. Spočívá v rozdělení Brna do tří zón, a to historického jádra, širšího centra a zbytku města. Ceny se sníží u rezidentů z 600 na 200 na rok, u abonentů z 6000 na 4000 za rok. Sjednotí se i ceny za hodinové parkování pro návštěvníky.