Nová zeleň a vodní prvky. V městech a obcích vyrostou další Zelené oázy

Zelené oázy (zdroj: ČT24)

Obce v několika regionech získají nová místa pro odpočinek. Stane se tak díky Nadaci Partnerství, která podpořila z grantu Zelené oázy devatenáct projektů částkou téměř jeden a půl milionu korun. Z těchto peněz vznikne na veřejných prostranstvích měst a vesnic zeleň a vodní prvky. Komise vybírala z 86 žádostí.

Na jihu Moravy uspěly se žádostí o grant z programu Zelené oázy letos tři projekty. Živá škola Velenov, Jabloňová zahrada v Kořenci a otevřená zahrada v Moravanech.

Jak vylepšit okolí školy ve Velenově na Blanensku, přitom navrhli sami žáci. „Hledali jsme místa, kde bychom se mohli učit venku, ale ten prostor tady u budovy kulturního domu je takový neutěšený. Snažili jsme se alespoň osadit truhlíky květinami, ale nebylo to ono,“ řekla učitelka Monika Oujezdská. Za téměř sto tisíc vyroste ve Velenově přírodní učebna, kousek dál potom školní zahrada.

Na Vysočině byla úspěšná školka ve Žďáru nad Sázavou, dostane peníze na obnovu školní zahrady. V Jihočeském kraji získala podporu obec Vesce na Táborsku, kde obnoví staré ovocné aleje, a spolek Mařížský park ze Slavonic, který vysadí stromy a upraví park.

Žádosti jsou každý rok kvalitnější

Školy, obce nebo spolky žádají o peníze na Zelené oázy už čtvrtým rokem. Nadace Partnersví z grantu dosud podpořila kolem osmdesáti projektů za více než pět a půl milionu korun.

Jedním z cílů je prohlubovat vztah mezi lidmi a místem, kde žijí. „Ten zájem o ty grantové prostředky roste, letos se nám sešla téměř stovka žádostí. Navíc kvalita žádostí jde každoročně skutečně nahoru,“ řekl mluvčí Nadace Partnerství David Kopecký.

Lesní školka Kvítek v Brně-Líšni
Zdroj: ČT24

Své nové Zelené oázy začnou školy a spolky budovat už na jaře. Před dvěma lety získala grant například zahrada dětského klubu v Brně-Líšni. „Využili jsme ty prostředky na bagrovací práce a přípravu pro skluzavky, tunel a prolézačky pro děti,“ řekla zakladatelka Dětského lesního klubu Kvítek Klára Krchňavá. Vše v Líšni vzniklo na zelené louce, v současné době už pozemek kromě desítek dětí z lesní školky využívá i veřejnost.