Vedení Pardubického kraje řeší údajnou šikanu pracovníků v rehabilitačním ústavu v Brandýse

Vedení kraje posílá do ústavu auditory (zdroj: ČT24)

Vedení Pardubického kraje prošetřuje podezření na špatné pracovní podmínky včetně šikany podřízených v rehabilitačním ústavu v Brandýse nad Orlicí. Špatná atmosféra tam podle hejtmana Martina Netolického (ČSSD) zhoršuje kvalitu péče o pacienty. Dlouholetá ředitelka ústavu Michaela Tomanová však kritiku odmítá.

V rehabilitačním ústavu pracuje zhruba stovka zaměstnanců, z toho asi 40 dobrovolně vyplnilo anonymní dotazník, který jim zadal osobně hejtman Netolický. Podle něj je situace velmi vážná. „Nejvíce si lidé stěžovali na nekomunikaci, stresové prostředí a také na aroganci vedení ústavu.“

Zaměstnanci v dotazníku kritizovali také nedostatek zaměstnaneckých benefitů či velké množství přesčasů. Z toho důvodu je v ústavu i velká fluktuace zaměstnanců, tvrdí hejtman.

Vedení kraje proto posílá do ústavu auditory, kteří mají zhodnotit vnitřní firemní kulturu. Krajští radní pak rozhodnou o dalším postupu po zhodnocení tohoto auditu. „Je otázkou, jestli bude stačit nějaké organizační opatření, nebo třeba i změna ve vedení,“ doplňuje hejtman Netolický.

Rehabilitační ústav v Brandýse vede už 19 let ředitelka a primářka Michaela Tomanová, manželka bývalého hejtmana Ivo Tomana. Před čtyřmi lety ji vyhlásili manažerkou roku v českém zdravotnictví. Současnou kritiku Tomanová odmítá: „Každý vedoucí je nějak kritizovaný svými zaměstnanci, to je běžné všude, obzvlášť ve zdravotnictví.

Podobný případ řešili předloni radní sousedního Královéhradeckého kraje. Bývalou ředitelku hradeckého muzea Naďu Machkovou odvolali z funkce poté, co psycholog prokázal šikanu podřízených.