Města na jihu Moravy stavějí z dotací byty pro seniory. Je jich ale stále nedostatek

Bydlení pro seniory (zdroj: ČT24)

Senioři na jihu Moravy stále těžko hledají odpovídající bydlení. Cena nájmů je pro ně příliš vysoká, penziony pro důchodce jsou plné. Ministerstvo pro místní rozvoj loni rozdělilo městům a obcím na dotacích na stavbu komunitních a pečovatelských domů 240 milionů korun. Dotační program vypsalo i pro letošní rok.

Se sestrou a dvěma kočkami bydlí paní Hanáková v jednopokojovém bytě už přes sedm let. Na konci února se ale musí vystěhovat. Nový domov hledají sestry marně, pronájmy jsou pro ně moc drahé, kvůli dluhům manžela je navíc jedna z nich v insolvenci. „Je nám to jedno, jestli to bude někde na samotě nebo kdekoliv,“ řekla Vítězslava Hanáková.

Sestry se obracejí na obecní úřady i charity. Poohlížely se i po ubytovnách. Ty jim ale nevyhovují, kvůli špatným podmínkám pro astmatiky. „Hledáme už víc jak rok, kde se dá, celé okolí máme projeté. Všude nám to ztroskotá na tom, že tam nejsme přihlášené, že tam nemáme trvalý pobyt. Jak můžeme mít trvalý pobyt, když tam nebydlíme,“ popsala seniorka.

Pro města je důležitý trvalý pobyt seniorů

Právě trvalý pobyt je pro mnohé obce klíčový, přestože si lidé mohou podat žádost kdekoliv. Sestry mají bydliště nahlášené v nedalekých Ivančicích. „Obrací se na nás více lidí, nejen důchodci. Město Ivančice má omezený počet městských bytů. Máme také penzion pro důchodce se čtyřiceti byty, které jsou trvale obsazeny, z důvodu toho nízkého nájmu,“ vysvětlil starosta Ivančic Milan Buček (STAN).

Město se proto chystá postavit další penzion pro seniory, měl by vyrůst poblíž stávajícího. Vedení Ivančic v současné době jedná s krajem o výkupu dalších pozemků pro jeho stavbu.

Senioři v nouzi se čím dál častěji obracejí i na poradny. Míst, kam by se mohli uchýlit, je nedostatek v celém Jihomoravském kraji. „Lidí, kteří se ocitnou v bytové nouzi nebo v obtížích s bydlením, bude přibývat. Jednak pro samotné stárnutí populace a současně také proto, že přibývá lidí, kteří ze svých příjmů vynakládají stále větší podíl na bydlení,“ řekl ředitel Občanské poradny Ladislav Ptáček.

V Hustopečích postaví bezbariérové byty

I v Hustopečích chtějí nedostatek bytů pro seniory vyřešit výstavbou jedenácti bezbariérových bytů na pozemku, který dřív patřil nemocnici. „Bytový dům bude mít přízemí a dvě patra s jednopokojovými a dvoupokojovými byty pro seniory, kteří už mají nějaké zdravotní problémy a je jim nejméně 65 let,“ řekla starostka Hustopečí Hana Potměšilová (Sdružení nestraníků).

Stavba vyjde na patnáct milionů korun. Přes šest a půl milionu tvoří dotace z ministerstva pro místní rozvoj.

Na komunitní domy pro seniory získaly v roce 2018 města a obce v Jihomoravském a Zlínském kraji 18 milionů korun a na pečovatelské byty více než 46 milionů. Se žádostí o peníze na komunitní dům uspěla Zašová nebo Benešov. Další obce získaly dotaci na stavbu pečovatelských bytů. Vedle Hustopečí získali peníze i v Hošťálkové, v Hovoranech, Rudici nebo Šardicích.

Ministerstvo pro místní rozvoj vypsalo dotační program i pro letošní rok. Na komunitní domy pro seniory půjde 150 milionů korun a na pečovatelské byty 200 milionů.