Objevuj a poznávej. Zlínský filmový festival bude oslavovat cestovatele

Hlavním tématem 59. ročníku Zlínského filmového festivalu, který se uskuteční na přelomu května a června, bude cestování. Inspirací organizátorům byly sté narozeniny slavného cestovatele Miroslava Zikmunda, které oslaví v příštím týdnu. Mezi hosty festivalu nebudou chybět například také „filmař žraloků“ Steve Lichtag, dobrodruh se žlutým trabantem Dan Přibáň nebo cestovatelka Lucie Radová.

Miroslav Zikmund procestoval spolu s Jiřím Hanzelkou více než osm desítek států a díky tomu vzniklo přes dvacet knih a celá řada rozhlasových a filmových reportáží. „Sté výročí pana Zikmunda festival připomene jednak projekcemi jejich filmů, ale také projekcemi filmů o těchto dvou cestovatelích,“ řekla umělecká ředitelka Markéta Pášmová.

„Za zmínku jistě stojí projekt Zikmund100, který mapuje cesty Hanzelky a Zikmunda a přináší dokumentaci z retrospektivního pohledu s odstupem víc než padesáti let. Nebo také přednáška režiséra a cestovatele Petra Horkého spojená s projekcí filmu Století Miroslava Zikmunda,“ doplnil prezident festivalu Čestmír Vančura. Organizátoři také připravují řadu výstav a zajímavých aktivit pro děti.

Na festivalu se představí čtyři desítky filmů. Diváci se mohou těšit na filmové poznávání a objevování ve třech oblastech, příroda, lidé a země. „V sekci věnované přírodě představíme světoznámé přírodopisné dokumenty, kapitola věnovaná tématu lidé se zaměří na celovečerní hrané filmy o původních obyvatelích různých koutů světa a sekce země uvede profil balkánské kinematografie,“ popsala Markéta Pášmová.

Třetím rokem jsou symbolem festivalu mláďata opic. Na svou cestu Zlínem letos vyrazí 24. května v legendárním voze Tatra 87 Hanzelky a Zikmunda. Aktuální informace o festivalu mohou zájemci najít na webových stránkách.