Cesta na vánoční trhy do Vídně bude delší. Silničáři úplně uzavřou most přes Nové Mlýny

Silničáři od neděle 25. listopadu do čtvrtka 29. listopadu zcela uzavřou poškozený most přes Novomlýnské nádrže na silnici I/52, aby na něj nasunuli jako provizorium most za 21 milionů korun. Umožní místo současného kyvadlového provozu jedním pruhem úplný provoz s omezením rychlosti na 30 kilometrů v hodině. V roce 2020 by mělo Ředitelství silnic a dálnic nahradit havarijní i provizorní most novým za 130 milionů korun.

Na vánoční trhy před vídeňskou radnicí dorazí každý rok podle organizátorů tři miliony lidí. Půl milionu z nich jsou cizinci, především Češi a Poláci. Většina z nich míří do Vídně přes most na Nových Mlýnech. O víkendu se hlavní tah do Rakouska na pět dnů úplně uzavře.

Přes most se už od dubna jezdí s omezením. Odborníci zjistili, že je stavba z roku 1979 na sedmibodové stupnici poškození na stupni šest. Nejprve úřady zakázaly kamiony a jezdilo se v obou směrech, později Ředitelství silnic a dálnic upravilo provoz na kyvadlový s povolením i pro kamiony.

Vznikne most na mostě

Silničáři chtějí nad mostem postavit ještě jedno provizorní kovové přemostění. „Kovová konstrukce rozloží váhu a poškozenému mostu odlehčí,“ řekl ředitel ŘSD Závodu Brno David Fiala.

„Vrátíme tam dva směry, ten princip je takový, že v devadesáti centimetrech nad stávajícím postavíme nový most. Budou na něj pozvolné, třicet metrů dlouhé nájezdy. Kvůli tomu se bude muset v místě jezdit třicítkou,“ vysvětlil. 

Než ale vznikne provizorní přemostění, budou muset všichni projet okolními obcemi. Jedna cesta bude určená pro směr do Brna, po druhé by měli jet všichni na jih. Ve směru na Mikulov se bude z Nové Vsi jezdit přes Drnholec a Novosedly, opačným směrem auta odbočí na Dolní Dunajovice, Brod nad Dyjí a Pasohlávky. V nejužších místech by se tak dva kamiony potkat neměly.

Objízdné trasy silnice I/52
Zdroj: PČR

Lidé v obcích se teď chystají na nápor tisíců osobních aut a kamionů. Nejen v Brodu nad Dyjí budou na bezpečnost provozu dohlížet policisté. „Na tuto oblast se hodně zaměříme, budeme tam mít větší hlídkovou činnost,“ řekl mluvčí jihomoravských policistů Pavel Šváb. 

Po složení kovového mostu se auta vrátí zpět na hlavní silnici. Stavba nového betonového skeletu ale začne až v roce 2020.

Naopak už 7. prosince silničáři otevřou nový most u Černé Hory na silnici I/43. Na jeho havarijní stav přišli při opravě loni, proto letos na začátku roku starý most strhli a stavěli nový. Výrazně se tak ulehčí obyvatelům městyse, přes který jezdí tisíce aut včetně těžké kamionové dopravy.