Proti plánu reorganizace Vítkovic Heavy Machinery byla Komerční banka. Rozhodnutí je na soudu

Většina věřitelů společnosti Vítkovice Heavy Machinery (VHM) ve středu u Krajského soudu v Ostravě hlasovala pro schválení reorganizačního plánu. Proti byl jediný z přítomných věřitelů, Komerční banka. O schválení plánu tak musí rozhodnout soud.

Pro schválení plánu bylo potřeba, aby s ním souhlasily všechny skupiny věřitelů, kterých bylo 13. V případě jedné skupiny ale věřitelé na schůzi nebyli přítomni. Další skupina tvořená pouze Komerční bankou pak hlasovala proti přijetí plánu.

„V nejbližším období o tom budu rozhodovat na základě třeba i námitek věřitele Komerční banky, zda reorganizační plán schválím, nebo ne,“ řekl soudce David Stošek.

Pokud plán neschválily všechny skupiny, pak samozřejmě soud ještě musí zvažovat, zda ten souhlas nenahradí, případně zda neshledá jiné překážky, které brání schválení reorganizačního plánu.
David Stošek
soudce

Insolvenční správce Lukáš Zrůst ze společnosti Konreo výsledek schůze hodnotí pozitivně. „Doufám, že se soud rozhodne tak, aby podpořil sanační řešení a dlužník se mohl očistit od dluhů a pokračovat,“ řekl.

KB pochybuje o „poctivosti“ reorganiazce

Komerční banka v aktuálním sdělení soudu uvedla, že bude hlasovat proti reorganizačnímu plánu, protože má výrazné pochyby o jeho poctivosti. Dlužník podle tohoto vyjádření odmítl jednat s bankou o uspokojení jejích zajištěných pohledávek a zkreslil znalecký posudek.

Zástupci Vítkovic to odmítají. Banka podle nich zřejmě sleduje zájmy mimo VHM, které se týkají jejího postavení v rámci celého koncernu.

„Komerční banka nám asi před deseti dny oznámila, že hodlá naši pohledávku prodávat na širokém trhu,“ řekla generální ředitelka Vítkovic Michaela Žvaková. Jistina, za kterou má firma závazek, není ale podle ní tak velká, aby byla pro skupinu ohrožující.

Reorganizační plán VHM je na pět let. Generální ředitel firmy Daniel Kurucz řekl, že věřitelům by se peníze měly vyplácet každoročně už po prvním roce. „Ve druhé polovině příštího roku očekávám, že bychom měli mít první měsíc v zisku, a očekávám výsledky v dvojnásobku tržeb, než máme dnes. Očekávám také zároveň, že budeme připraveni a schopni platit první splátky,“ řekl Kurucz. Firma má nyní podle něj nabrané zakázky za 800 milionů korun a příští rok by měla dosáhnout tržeb nejméně za 2,3 miliardy.

Ředitel řekl, že je ale velmi složité získávat zakázky u renomovaných firem, protože mohou mít zákaz od managementu obchodovat s firmou v insolvenci. „Takže víme, že ve výběrovém řízení jsme byli nejlepší, že jsme vyhráli, ale bohužel zakázka nemohla být udělena právě z důvodu trvání insolvence. Proto je pro nás velmi důležité, abychom z insolvence vyšli co nejdříve,“ řekl Kurucz.

VHM by měly patřit do holdingu zbrojaře Strnada

VHM ze strojírenského koncernu Vítkovice (dřívější Vítkovice Machinery Group) Jana Světlíka jsou v úpadku od března. Insolvenční návrh na sebe podaly samy a spojily ho s takzvanou předbalenou reorganizací, která umožňuje, aby se do financování reorganizace hned zapojil nový investor a také zajistil peníze pro výrobu.

Novým majitelem VHM se podle předloženého reorganizačního plánu má stát společnost SPV VTK zakladatele holdingu Czechoslovak Group Jaroslava Strnada, která už podnik postupně přebírá a díky jejímž penězům se ve firmě v dubnu znovu rozjela výroba.

V insolvenčním návrhu VHM uvedly, že mají přes tři sta věřitelů a dluží téměř tři miliardy korun. Firma uvedla, že do neuspokojivé ekonomické situace se dostala v důsledku dlouhodobé krize na trhu v oboru strojírenství a také kvůli problémům dalších firem ve skupině, s nimiž byla úzce obchodně propojena.

VHM jsou producentem ocelí a výrobků z nich. Zhruba 80 procent své výroby vyvážejí hlavně do zemí Evropské unie, zejména do Německa, ale také do USA, Ruska, Kanady, Brazílie, Indie i na další trhy. Firma má zhruba devět set zaměstnanců.