Na Tišnovsku skončilo omezení odběru vody kvůli suchu. Obce se bojí, že ne na dlouho

V šesti obcích na Tišnovsku skončilo tříměsíční omezení odběru vody z veřejného vodovodu. Vodohospodáři ho spolu se zákazem napouštění bazénů nebo zavlažování vyhlásili v polovině srpna kvůli suchu. V dalších deseti obcích u Boskovic však zůstává odběr vody stále omezený. A jestli budou i příští měsíce chudé na srážky, vrátí se brzy opatření i do obcí v okolí Tišnova.

Ve Vohančicích na Tišnovsku se museli lidé naučit s vodou šetřit. Omezení vyhlásili v létě vodohospodáři kvůli suchu. Zákaz napouštění bazénů nebo zalévání teď sice skončil, místní se ale jistí různými nádržemi na dešťovou vodu. „Voda se do nádrže chytá dlouho. Prší tu málokdy,“ postěžoval si místní obyvatel Karel Kubíček.

Do obce pravidelně jezdí také cisterna s pitnou vodou. Dlouhodobě pak má pomoci tišnovský vodovod. „Jsme teprve u projektové dokumentace, tak očekávám, že k vlastnímu napojení dojde nejdříve za rok,“ řekl starosta Vohančic Petr Blahák (nez.).

Obce na Tišnovsku, kde platilo omezení odběru vody
Zdroj: ČT24

Vodárny navrhují opatření obnovit

Podle starosty Vohančic voda rychlým tempem dochází. Otázkou proto je, na jak dlouho tříměsíční šetření pomůže. „V současné době záleží na výsledku jednání vodoprávního úřadu a starostů obcí, jestli náš návrh na další omezení přijmou a jestli to bude ve všech šesti obcích, které spravujeme, nebo pouze v některých,“ vysvětlila mluvčí Vodárenské akciové společnosti Iva Šebková.

Obce na Blanensku, kde opatření stále platí
Zdroj: ČT24

Tišnovsko nebylo jedinou oblastí jižní Moravy, kde sucha omezila používání vody. Šetřit s ní musejí i na dalších deseti místech na Blanensku. Letos poprvé se zákaz plýtvání s pitnou vodou dotkl například Lysic. „Věřím tomu, že si lidé uvědomili, že vodou je třeba šetřit. Skutečně v našich vrtech chyběly centimetry a museli jsme vodu dovážet,“ popsal starosta Lysic Pavel Dvořáček (ČSSD).

Omezení v Lysicích i v dalších devíti obcích zůstanou až do odvolání. Pomoci může až vydatný déšť nebo tající sníh, který naplní studny a další zdroje vody.