Řidiči stráví hledáním parkovacích automatů v Brně desítky minut, potíže mají i s placením

Nedostatky parkovacích automatů (zdroj: ČT24)

Přesně dva týdny funguje rezidentní parkování v Brně nejen v centru, ale i v rozšířené oblasti. Zatímco v některých lokalitách systém rezidentům s hledáním míst výrazně pomohl, jinde jim stále zabírá desítky minut. Řidiči navíc bojují s novými parkovacími automaty. Nemohou je najít a nevědí, jak za parkování platit.

Šedesát nových parkovacích automatů v širším centru Brna funguje už čtrnáct dnů. Lidé si na ně ale ještě stále nezvykli. Zmatky před nimi jsou na denním pořádku. „Házím peníze a automat mi odpovídá, že nelze zaplatit nebo nelze předplatit,“ stěžuje si Jana Malimánková, která automat vyzkoušela poprvé.

Je třeba mít přesnou částku

Hodina parkování v širším centru města je zdarma, druhá za deset korun a každá další načatá za dvacet. Automaty vždy přijmou jen částku navýšenou přesně o dvacet korun. „Je potřeba vhodit přesný obnos, který odpovídá době, kterou chcete stát na parkovišti,“ vysvětlil Zdeněk Slavík z Brněnských komunikací.

Dodal, že není třeba mít mince, k zaplacení parkovného je možné použít i platební kartu.

Jeden automat pro čtyři ulice

Ještě větším oříškem je mnohdy parkovací automaty vůbec najít. „ Automat jsme našli až po několika minutách. Společný je pro čtyři sousední ulice,“ popsal redaktor České televize Ondřej Šimeček.

Pomoci řidičům může mapa na webu Parkování v Brně. „V zóně 01 v Roosveltově ulici už jsme například jeden parkovací automat doplnili,“ řekla mluvčí Brněnských komunikací Vladimíra Navrátilová. Jestli se budou doplňovat i jinde, zatím říci nedokázala.