OKD hraje o 10 miliard korun. Soud řeší platnost pohledávky britské Citibank

Krajský soud v Ostravě začal v pondělí projednávat komplikovaný spor týkající se pohledávek britské banky Citibank za dřívější těžební společností OKD (dnes Správa pohledávek OKD) za více než deset miliard korun. Zástupce OKD Petr Kuhn řekl, že Citibank úpadek společnosti OKD předprogramovala už v roce 2006, kdy majitelé zatížili OKD vysokým úvěrem. Zástupce Citibank Robert Klenka to odmítl.

Společnost OKD skončila v úpadku v roce 2016, poté co sama na sebe podala insolvenční návrh. Uvedla v něm, že více než 650 věřitelům dluží přes 17 miliard korun. Věřitelé nakonec přihlásili pohledávky za více než 20 miliard korun, insolvenční správce Lee Louda ovšem pohledávky za většinu této částky popřel. Neuznané pohledávky od Citibank se týkají dluhopisů, které vydala v roce 2014 společnost NWR, jež byla majitelem OKD. Firma OKD za ně ručila, Citibank zastupuje držitele dluhopisů.

Citibank podala na OKD a Loudu žalobu a žádá, aby soud platnost pohledávek uznal. Louda poté podal odpůrčí žalobu, v níž chce, aby soud prohlásil smlouvy za právně neúčinné. Soud obě žaloby spojil do společného řízení. Další žaloby podali Louda a OKD na bývalé majitele firmy, po nichž chtějí vrátit desítky miliard korun.

Soudní síň dnes zaplnili hlavně právníci všech zúčastněných stran. Hovořilo se o tom, že úvěr v roce 2014 byl přefinancováním úvěru z roku 2010 a ten přefinancovával úvěr z roku 2006.

Kuhn řekl, že počátek transakcí byl v roce 2005 a od počátku u nich byla Citibank. Úvěr podle něj poskytla společnosti Charles Capital tehdejšího spolumajitele OKD Zdeňka Bakaly. „Peníze byly potřebné ne pro OKD, ale pro Charles Capital,“ řekl právní zástupce OKD.

Účelem transakcí bylo podle něj převést majetek OKD na Charles Capital a byly ve své době protiprávní. „V průběhu let 2006 až 2014 OKD přišlo o veškerý majetek řádově v hodnotě 100 miliard korun,“ řekl Kuhn.

Společnost OKD podle něj při jednání o úvěru v roce 2014 neměla žádnou volbu a byla k němu přinucena. „Jediným zájmem NWR v roce 2014 bylo zakrytí protiprávního jednání z let 2006 a 2010,“ řekl Kuhn.

Zástupce správce OKD: Proces spěl k újmě zaměstnanců

Zástupce insolvenčního správce Dušan Dvořák řekl, že po vydání dluhopisů v roce 2014 nedošlo k žádnému protiplnění. Majitelé OKD podle něj po roce 2014 dělali vše pro to, aby se za každou cenu vyhnuli českému právu. „Celý proces dělali k újmě věřitelů, České republiky, zaměstnanců,“ řekl Dvořák.

Zástupce Citibank se proti tomu ohradil. V roce 2014 podle něj NWR na základě jednání s věřiteli dělala restrukturalizaci a uzavřela tři smlouvy, na jejichž základě se dluh firmy snížil o třetinu. Klenka řekl, že insolvenční návrh, který na sebe OKD v roce 2016 podala, zdůvodnila mimo jiné desetimiliardovým závazkem vůči Citibank. Poté však tento závazek popřela.

Klenka řekl, že důsledkem popření těchto pohledávek bylo, že Citibank jako největší věřitel neměla žádnou možnost do insolvenčního řízení zasáhnout. „Vznáším řečnickou otázku, zda to nebyl ten pravý důvod pro popření pohledávek,“ řekl Klenka.

Proces bude pokračovat celý týden. Zástupci stran se chystají navrhovat řadu důkazů, a tak není jasné, kdy soud ve sporu vynese rozhodnutí.

Černouhelné doly, v nichž nyní pracuje 9500 lidí, letos prostřednictvím své společnosti Prisko převzal stát. Původní společnost OKD změnila název na Správa pohledávek OKD. Zůstaly v ní pohledávky za bývalými majiteli a závazky vzniklé předtím, než se firma dostala do úpadku.