Na jihu Moravy znovu otevírají a utěsňují staré vrty. Hrozil únik ropy a plynu

Likvidace starých vrtů na jihu Moravy (zdroj: ČT24)

Dělníci na jihu Moravy začali s likvidací starých těžebních vrtů na ropu a zemní plyn. Bez současných sanačních zásahů by u vrtů, které byly uzavřeny už před desítkami let, hrozil únik ropných látek nebo výbušných plynů. Stát za likvidaci nepoužívaných vrtů zaplatí téměř 580 milionů korun.

Na místě vrtu z roku 1951 u Moravského Žižkova na Břeclavsku ční opět vrtná věž, i když se zde už nikdo těžit nechystá. „Vrtná sonda slouží sice normálně k vrtání nových vrtů, ale v tomto případě děláme opakovanou likvidaci starého vrtu,“ vysvětlil vedoucí hodonínského střediska společnosti Palivový kombinát Ústí Marek Vybíral.

Dva kilometry hluboká sonda pro těžbu ropy a zemního plynu byla zlikvidována už tři roky po zavedení. Po více než šedesáti letech od zakonzervování vrtu je ale nutné nahradit stárnoucí technologie novými, aby nedošlo k ohrožení místních obyvatel a přírody. „Utěsňujeme sondy, které vykazují vysokou míru rizika, že by tam v budoucnu mohlo docházet k úniku ropných látek, ložiskových vod nebo plynů, což je výbušný metan,“ vysvětluje Igor Němec z Palivového kombinátu Ústí.

Provrtat, vyčistit, zabetonovat

„Nejdřív musíme celý vrt vyčistit a provrtat tak, abychom celých dvě stě metrů dokázali utěsnit. Budeme cementovat nejen uvnitř vrtu, ale i části otevřené do okolního horninového prostředí,“ doplňuje Marek Vybíral.

Zabezpečení starých vrtů se nedočkají jen v Moravském Žižkově. Těžaři busou sanovat téměř pět desítek sond na území okresů Břeclav a Hodonín.

Likvidace starých vrtů
Zdroj: ČT24

Na místě vrtu může vyrůst třeba vinice

Od začátku těžby za první republiky vyvrtali dělníci na jihu Moravy stovky dnes už často nepoužívaných sond. Ještě před patnácti lety se čerpalo z vrtů tři sta tisíc tun ropy ročně. Používala se na výrobu léků, plastů nebo hnojiv. Od té doby produkce klesá a stát se soustředí na zabezpečení vrtů, kde už těžba skončila. Například v Mikulčicích v místě, kde ještě v květnu stála vrtná souprava, roste nově vysázená vinná réva.