Pelhřimovské muzeum bible získalo 200 let starý svitek tóry z desítek zvířecích kůží

Pelhřimovské muzeum získalo unikátní svitek tóry (zdroj: ČT24)

Malé muzeum Bible v obci Starý Pelhřimov získalo unikátní, 29 metrů dlouhý svitek tóry vytvořený z desítek zvířecích kůží. Napsaný byl na začátku 19. století ve východní Evropě, možná v Sudetech. Muzeu ho věnovala americká nadace God's Ancient Library, která v Izraeli nakupuje staré svitky a předává je školám a muzeím po celém světě.

Pro pelhřimovské muzeum, které vystavuje asi šest set výtisků bible, je to první skutečná tóra. „I v rámci České republiky je to mimořádně vzácná věc,“ uvedl ředitel muzea Vladislav Donát. Získaná tóra bude k vidění v muzeu i na výstavách.

Darovaný svitek je psaný na pergamenu z 57 kusů kůží košer zvířat – krav, koz, ovcí a jelenů. Patřil zřejmě chudší židovské komunitě, protože byl vícekrát opravovaný. U bohatších komunit bylo běžné nahrazovat původní svitek novým. Dnes by pořízení takového svitku stálo asi dva miliony korun, doplnil Donát.

Třetí svitek tóry věnovaný do Evropy

Vyřazené svitky se rituálně zazdívaly v synagoze. Do Izraele se většina z nich dostala společně s lidmi, kteří z Evropy prchali před nacismem. Nadace, kterou založili Ken a Barbara Larsonovi, svitky v Izraeli nakupuje již několik let a předává teologickým školám a muzeím. Rozdala jich už 61, v Evropě obdarovala vedle pelhřimovského muzea už jen berlínskou náboženskou komunitu a moskevskou teologickou školu.

Barbara Larsonová s 29 metrů dlouhým svitkem tóry
Zdroj: Luboš Pavliček/ČTK

Tóra, neboli knihy Mojžíšovy, tvoří první část Starého zákona. Podle Donáta jich bylo mnoho během nacismu zničeno a většinu těch, které se podařilo zachránit, prodalo Československo v 60. letech do Londýna: „Dnes jich je v Praze asi přes sto, pak je ještě pár míst, kde svitek mají, třeba v Olomouci.“ V pelhřimovském muzeu tak půjde o nejvzácnější exponát, pro který vyčlení zvláštní místnost. Kvůli délce nerozvinou celý svitek, pod sklem ale ukážou alespoň několik metrů.

Malé muzeum Bible vzniklo v roce 2016 jako unikátní soukromá sbírka. Expozice má nyní 595 biblických textů psaných 92 jazyky. Nejstarší jsou Spisy svatého Augustina z roku 1506. Výtisk Bible Melantrichovy pochází z roku 1549 a Bible kralické z roku 1587. Vedle literárních památek tam najdou návštěvníci i soudobé výtisky, včetně zajímavostí, jako je bible v Braillově písmu.

Zájemci si také mohou vyzkoušet, jakými způsoby bible v průběhu staletí vznikala. Mohou se zapojit do jejího ručního přepisu a zkusit psát původními biblickými jazyky, hebrejštinou a řečtinou. Další možností je přepisování husím brkem a inkoustem a tisk na replice středověkého tiskařského lisu.