Podél cyklostezky do Kvasic začalo kácení nebezpečných stromů. Ohrožovaly cyklisty

Kácení stromů u cyklostezky v Kroměříži (zdroj: ČT24)

Stovku vzrostlých stromů musejí pokácet lesníci podél cyklostezky z Kroměříže do Kvasic. Jejich kořeny napadla dřevokazná houba a hrozilo jejich vyvrácení. Město už minulý týden cyklostezku uzavřelo, když na ni jeden z jasanů spadl. Opatření potrvá zřejmě do víkendu.

Raději radikální řez než čekání, kdy mohutné stromy podlehnou skryté nemoci. Správci lesa musejí zlikvidovat sto těch nejnebezpečnějších kolem cyklostezky. „Ty stromy na první pohled vypadají zcela zdravě, jsou zelené, zdravé, ale bohužel problém je skrytý v kořenech,“ vysvětlil místostarosta Kroměříže Marek Šindler (ČSSD).

Před týdnem se na stezku bez varování zřítil sedmdesátiletý jasan. Město nechalo oblíbenou cyklistickou trasu okamžitě uzavřít. Letos už podruhé. „Stav kořenů toho stromu byl fatální, protože jsou sežrané dřevokaznou houbou, pravděpodobně václavkou,“ popsal správce zeleně města Kroměříž Martin Posolda.

Někteří cyklisté si ale ze zákazu vjezdu na stezku nic nedělali. „Před týdnem jsme během půl hodiny natáčení napočítali padesát lidí, kteří zákaz vědomě porušili. Včetně rodin s dětmi. Tentokrát jsme jich potkali jen pět,“ spočítal redaktor České televize Luboš Dostál. Když ale lidé viděli, že se na místě kácejí stromy, otočili se a jeli zpět.

„V této chvíli kácíme ty nejakutnější případy. Uděláme všechno pro to, abychom na tento víkend cyklostezku opět otevřeli,“ slíbil místostarosta Kroměříže. Kdy pomine nebezpečí a platnost zákazových značek, oznámí město během pátku.