Soud začal řešit loňskou vraždu malé holčičky. Obžalovaný otec se dvakrát pokusil o sebevraždu

Zlínský krajský soud začal projednávat loňský případ vraždy a pokusu o vraždu dvou dětí ve Starém Městě na Uherskohradišťsku. Obžalobě čelí devětadvacetiletý muž, který na své dvě nezletilé děti zaútočil nožem. Tříleté děvče napadení nepřežilo, pětiletý chlapec skončil se zraněním v nemocnici. Otci dětí teď hrozí až dvacet let vězení, případně výjimečný trest.

Muž děti napadl ve svém bytě loni 28. září odpoledne. Děvče podle státního zástupce Martina Malůše donutil, aby si lehlo na podlahu, a následně mu dvěma noži zasadil nejméně osmnáct ran do hrudi, břicha a zad. Dvě z nich zasáhly srdce. Způsobeným zraněním dívka na místě podlehla. Poté obžalovaný napadl keramickým nožem i svého syna. Nůž se mu ale zlomil. Chlapec utrpěl několik řezných ran, které ho naštěstí neohrozily na životě.

Motivem útoku byl podle obžaloby hrozící rozpad mužova manželství. Jeho žena si prý našla nového přítele, s obžalovaným, který ji několikrát fyzicky napadl, se chtěla rozvést. „Ona mi dost často vyhrožovala dětmi, že zařídí, že budu mít nějaké omezené právo je vídat a podobně. Já jsem plánoval, od té doby, co jsme se s manželkou rozkmotřili, že spáchám sebevraždu,“ řekl u soudu obžalovaný.

S dětmi chtěl být v životě i ve smrti

U soudu také muž uvedl, že před útokem na děti pil alkohol, vzal si dvacet až třicet prášků na spaní a připravil si na balkoně oprátku. „V tu ránu nastal nějaký zkrat, kdy se staly ty věci, kvůli kterým tady jsem. To musela být kombinace paniky, nějakého zkratu. Sám si to nedovedu odůvodnit. Nikdy by mě nenapadlo, že by se něco takového mohlo stát. Své děti jsem miloval, bál jsem se o ně,“ řekl muž. Později ale ve své výpovědi uvedl, že s dětmi chtěl být v životě i ve smrti.

Jednání soudu sledoval redaktor Luboš Dostál (zdroj: ČT24)

Podle obžaloby má otec dětí patologicky strukturovanou osobnost v podobě narcistické poruchy, což u soudu potvrdili také znalci z oboru psychiatrie a psychologie. Podle klinického psychologa Michala Perničky trpí egocentrickými rysy, přecitlivělostí a snaží se prosazovat vlastní potřeby. Útok na děti považuje znalec za impulzivní reakci obžalovaného. Případný trest odnětí svobody by však podle něj měl muž zvládnout. „Má kapacitu na to, vykonat běžný trest,“ řekl Pernička.

Muž se pokusil dvakrát o sebevraždu

Po tragédii útočníka transportoval vrtulník do olomoucké fakultní nemocnice. Muž se po útoku pokusil spáchat sebevraždu, když spolykal další hypnotika. Nemocnice ho přijala ve velmi vážném stavu a v bezvědomí. Jeho stav se lékařům následně podařilo stabilizovat. Na začátku loňského října rozhodl soud o jeho vzetí do vazby. Před několika dny se muž podle předsedkyně senátu Ivety Šperlichové ve vazbě opět neúspěšně pokusil o sebevraždu oběšením.