Brno odpočítává hodiny do startu rezidentního parkování. Lidé hlásí výpadky systému a berou útokem kontaktní centrum

Už jen den zbývá do startu rezidentního parkování v historickém centru Brna a do kontaktního centra u Zvonařky se chodí registrovat o polovinu víc lidí než na začátku měsíce. Rezidenti souběžně stále hlásí problémy s internetovými stránkami systému. Magistrát oznámil změnu v tom, že na parkování bude vedle strážníků dohlížet i kamerové auto půjčené z Prahy.

Zdeněk Švelan bydlí v centru Brna, vlastní auto nemá, ale v první půlce září čeká řemeslníky kvůli rekonstrukci bytu. Kvůli tomu se přišel zaregistrovat už na začátku srpna. Do svých osobních stránek se už ale nedostal, i když to zkoušel mnohokrát. „Hlásí mi to, že přihlašovací údaje jsou neplatné. Není kam se dovolat, to, co mají jako telefonní podporu, to je naprosto nedobytné,“ postěžoval si obyvatel centra Brna.

V kontaktním centru se dozvěděl, že systém má výpadky. Podle magistrátu bude plně funkční nejpozději v sobotu. „O problémech víme, denně komunikujeme se společností, která to zařizuje, nicméně v pátek odpoledne už by to mělo být funkční,“ vysvětlil mluvčí Magistrátu města Brna Filip Poňuchálek.

Počty parkovacích míst pro rezidenty
Zdroj: ČT24

Od soboty začnou dodržování pravidel kontrolovat strážníci. Program v tabletech už v ulicích zkoušejí. „Zadáme místo, na kterém se nacházíme, registrační značku, nafotíme vozidlo a zkontrolujeme to v aplikaci Brněnských komunikací,“ popsala strážnice Jana Pokorná.

Samotné parkování v modrých zónách bude kontrolovat auto s kamerovým systémem, které do Brna teprve dorazí z Prahy. Městská policie bude hlídat například vjezdy do historického centra. „A budeme také kontrolovat stání například mimo vyhrazená parkovací místa, jako jsme to dělali dosud,“ řekla mluvčí brněnských strážníků Tereza Kadrnožková. Podle vedení radnice budou strážníci také zpočátku upozorňovat na možné dopravní přestupky ty, kterým nová pravidla nejsou úplně jasná.

Co když přijede návštěva, řemeslník nebo lékař?

Nový systém přináší řadu dalších otázek. Například co dělat, když přijede návštěva nebo řemeslník. Lidé se zajímají i o to, jak to bude s příjezdem aut pošty, sanitek, hasičů nebo policie, a například jestli mohou zdravotně postižení přijet do centra města k lékaři.

  • Rezident – fyzická osoba, která má místo trvalého pobytu nebo je vlastníkem nemovitosti ve vymezené oblasti. Pro získání oprávnění na parkování v režimu Rezident je nutné prokázat trvalý pobyt, případně vlastnictví nemovitosti, právní vztah k vozidlu (jsem majitel, auto je služební a mám právo s ním disponovat i pro jízdy domů atd.) a uhradit poplatek. Rezidentní karta platí ve vaší oblasti, kde bydlíte, ale rovněž v okolních oblastech. V dalších částech města pro dotyčného majitele karty platí status „návštěvníka“. 
  • Abonent – právnická nebo fyzická osoba, která provozuje vozidlo za účelem podnikání podle zvláštního právního předpisu a má sídlo nebo provozovnu ve vymezené oblasti. Pro získání parkovacího dokladu (abonentní oprávnění) je nutné prokázat existenci sídla nebo provozovny právnické nebo fyzické osoby podnikající ve vymezené oblasti, dále právní vztah k vozidlu a uhradit poplatek. Abonentní oprávnění platí v oblasti sídla nebo provozovny, ale také v okolních oblastech. V dalších částech města pro majitele karty platí status „návštěvníka“.
  • Návštěvník – každý, kdo nemá v dané oblasti a okolních oblastech právo parkovat na rezidentní nebo abonentní oprávnění.

Každý rezident, včetně dětí a seniorů, bude mít sto hodin ročně na to, aby za ním mohl někdo přijet a nehrozila mu pokuta. Hostitel, tedy rezident, musí ale zadat poznávací značku auta do systému. Pokud rezident hodiny vyplýtvá, může si dokoupit dalších padesát.

Podle magistrátu nehrozí, že by obyvatelům historického centra nechodily dopisy. Vozidla pošty a dalších velkých doručovacích firem budou zaregistrovaná v systému. Auta Integrovaného záchranného systému budou také v systému automaticky. Poznávací značky těchto aut tedy nebudou muset rezidenti zadávat.

Tělesně postižení mohou do nejužšího centra vjet a zaparkovat na jejich vyhrazených místech. Je však potřeba si oprávnění pro vjezd vyřídit. Navíc zdravotně postižení s průvodcem mohou tři hodiny stát v omezené oblasti i na místech rezidentů a abonentů.

Jakub Vácha zjistil odpovědi na nejčastější otázky (zdroj: ČT24)

Na krajském soudu leží první žaloba

Rezidentní parkování se bude brzo týkat taky dalších částí Brna. V listopadu se systém rozšíří i do dalších ulic, které často sousedí s vysokými školami a stání tam z velké části využívají studenti. Půjde o ulice Antonínská, Grohova, Veveří a třídu Kapitána Jaroše.

Proti systému rezidentního parkování už eviduje Krajský soud v Brně žalobu, podle ní město nevypořádalo veškeré podané připomínky obyvatel a organizací. Soud by měl rozhodnout do konce října.