Filozofická fakulta v Brně zahájí semestr v novém. Oprav se dočkala poprvé po sto letech

Na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně končí rozsáhlá rekonstrukce. Práce trvaly dva roky a vyšly na víc než čtyři sta milionů korun. Výrazné zásahy se týkaly budov C a D, nejviditelnější novinkou je změna přístupu do areálu. Kompletní rekonstrukcí historický areál neprošel od dob založení fakulty v roce 1919.

Sbíječky a bagry byly součástí koloritu filozofické fakulty mnoho let. Opravy areálu mezi ulicemi Arna Nováka, Gorkého a Grohovy univerzita rozdělila do několika etap. Některá pracoviště průběžně stěhovala do náhradních prostor. Nyní se zaměstnanci fakulty postupně vracejí do kanceláří, na studenty čekají nové posluchárny.

„Fakulta jsme poměrně rozsáhlá, na univerzitě, pokud jde o počet studentů, zdaleka největší, hledaly se schůdné možnosti, jak přežít tento čas, bylo to prostě o určitých omezeních,“ vysvětlil děkan fakulty Milan Pol. „Budovy C a D nebyly v posledních sto letech opravovány, teď prošly totální rekonstrukcí. Jsou zde nově opravené rozvody vody, odpady, elektrické rozvody,“ dodal tajemník fakulty Ivo Jurtík.

Nejviditelnější novinkou je změna přístupu do areálu. Studenti už nebudou procházet přes budovu D, ale vstoupí rovnou do dvorany a odtud pak do jednotlivých budov. Místo původního starého vstupu z dvacátého století vznikla nová prosklená relax zóna.

Areál filozofické fakulty v ulici Arne Nováka vyrostl kolem bývalého městského sirotčince z 19. století. V někdejší zahradě sirotčince postupně vznikly různorodé stavby a přístavby. V roce 2002 škola zprovoznila oceňovanou moderní knihovnu, v roce 2012 začala postupná rekonstrukce a modernizace celého areálu.

„Končící etapa oprav by měla být posledním velkým zásahem v areálu filozofické fakulty. Vyžádala si 428 milionů korun,“ řekla Tereza Fojtová z tiskového odboru Masarykovy univerzity.

Opravami procházejí i další akademické objekty

Pro rekonstrukci se rozhodly i další vysoké školy v Brně. Stavební práce okončují i na Vysokém učení technickém, kde za čtyřicet milionů opravují posluchárny. Stejně tak na Mendelově univerzitě, tu přišla rekonstrukce na deset milionů. A proměňuje se také školní divadlo JAMU.

Rekonstrukce laboratoří a poslucháren zahájila před prázdninami i zlínská Univerzita Tomáše Bati. Peníze na ně získala z operačních programů Evropské unie. Projekty zajistí moderní výukové prostory pro Fakultu technologickou a Fakultu managementu a ekonomiky.

Do května příštího roku by mělo studentům Ústavu technologie potravin začít sloužit dvacet moderních výukových laboratoří za víc než osmdesát milionů korun. V plném proudu je také generální rekonstrukce poslucháren potřeby Fakulty managementu a ekonomiky za třináct milionů korun.