Soud osvobodil exnáměstka hejtmana Vysočiny i šéfa silničářů v kauze nákupu sypačů

Ředitel Krajské správy a údržby silnic Kraje Vysočina Jan Míka ani bývalý náměstek hejtmana Libor Joukl (ČSSD) se při nákupu sypačů před devíti lety nedopustili trestného činu. Konstatoval to nyní soudce jihlavského okresního soudu Zdeněk Chalupa a oba zprostil obžaloby. Podle žalobce Kamila Špeldy se dopustili trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku, Míka navíc pletich. Pro oba požadoval šest až sedm let vězení a peněžitý trest. Proti rozhodnutí soudu se odvolal. Joukl s Míkou od začátku vinu odmítali.

Soud se zabýval nákupem 28 údajně předražených sypačů, za které krajští silničáři zaplatili přes 128 milionů korun. Žalobce se časovou osou snažil prokázat, že byl obchod připravený dřív, než se Míka stal šéfem krajských silničářů, že byl připravený pro konkrétního dodavatele a předražený o asi 34 milionů korun. Upozorňoval na korupční charakter jednání. Podle soudu se nic z toho nepodařilo prokázat.

Míka už dřív upozornil soud na to, že původní technika krajských silničářů byla nevyhovující, zastaralá a při provozování leckdy nebezpečná. Jeho trestním stíháním podle něj vyvrcholily spory uvnitř organizace, kterou začal řídit na jaře 2009. Nedovolil údajně pokračovat v nákupech levné, ale nevhodné techniky, navíc pořizované v rozporu se zákonem. Soudce při odůvodnění čtvrtečního verdiktu označil nákup za pochopitelné manažerské rozhodnutí. 

Podle žalobce byla zakázka předražená, ÚOHS pochybení nenašel

Zakázku na dodávku 28 sypačů v minulosti prošetřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a ten pochybení v průběhu zakázky nenašel. Podle žalobce ale byly podmínky diskriminační a zakázka byla předražená. Poškozeným měl být Kraj Vysočina, který se však s žádostí o náhradu škody k řízení nepřipojil. Podle soudu se nepodařilo prokázat, že by z realizované zakázky měli obžalovaní prospěch, nebo že by někoho poškodili. 

Žalobce podal obžalobu k Okresnímu soudu v Jihlavě začátkem roku 2015. Poté, co soudci řešili, v čí kompetenci případ je, rozhodl soudce Zdeněk Chalupa o zastavení trestního stíhání. Proti tomu podal státní zástupce stížnost. Krajský soud mu vyhověl a rozhodl, že soud má nařídit hlavní líčení, provést důkazy a teprve potom rozhodnout. Poprvé se hlavní líčení konalo v březnu 2017.