Utrecht zůstal na suchu. Na Brněnské přehradě uvízla loď kvůli nízké hladině

Na Brněnské přehradě kvůli nízké hladině uvízla v poledne loď Utrecht z flotily městského dopravního podniku. Trvalo téměř hodinu, než se ji vhodným manévrováním podařilo vyprostit. Na palubě bylo šedesát lidí. Pomoc dalšího plavidla, které na místo zamířilo, nakonec nebyla zapotřebí.

Lodě dopravního podniku mají už od pondělka zkrácenou trasu. Jezdí jen pod hrad Veveří, dál k Veverské Bítýšce by se kvůli nízkému stavu vody bezpečně nedostaly. Právě pod hradem se loď Utrecht dostala na mělčinu.

Další zkrácení trasy ale dopravní podnik neplánuje. „Kapitáni si budou dávat pozor a kritickému místu se vyhnou,“ řekla mluvčí dopravního podniku Barbora Doležalová.

Plavební sezona v Brně začala v polovině dubna, pokračovat by měla do poloviny října, dopravní podnik má šest plavidel. Utrecht je dvoupalubová loď s maximální kapacitou 200 pasažérů.

Hladina Brněnské přehrady byla naposledy tak nízko v roce 2004, tehdy ale nebylo důvodem sucho. „Hladina se snižovala preventivně kvůli hrozbě povodní,“ vysvětlila Barbora Lukšová. Letos má dopravní podnik obavy také z podzimní přepravy můstků z některých zastávek do přístaviště. V minulých letech je tam vždy odtáhla některá z lodí. Na část zastávek se teď ale plavidla nedostanou.