Exnáměstek brněnského primátora dostal podmínku. Za stomilionovou zpronevěru mu hrozilo deset let

Krajský soud v Brně potrestal bývalého náměstka primátora a bývalého místostarostu městské části Brno-jih Radomíra Jonáše (dříve ODS) podmíněným dvouletým trestem. Podle rozsudku porušil povinnosti při správě cizího majetku ve stádiu pokusu, celkem šlo asi o sedm milionů korun. Jonáše soud ale zprostil hlavních bodů obžaloby, které ho vinily ze zpronevěry sto čtyřiceti milionů.

Krajský soud řešil případ vyvádění peněz z firmy Na Panence, škoda byla podle žalobce téměř sto čtyřicet dva milionů korun. Jonášovi hrozilo až desetileté vězení. Spolu s ním stál před soudem i zástupce firmy, se kterou společnost Na Panence spolupracovala, a zaměstnanec firmy. Oba muže nyní soud zprostil obžaloby.

V projektu Na Panence šlo o stavbu zhruba čtyř set bytů v brněnské městské části Líšeň přibližně za miliardu korun; Jonáš ji spravoval v letech 2010 až 2011. Žalobce ho vinil například z toho, že se dopustil několika finančních transakcí, díky nimž umožnil vyvádění peněz z firmy a sám měl některé peníze použít pro svoji potřebu.

Podle soudce byla obžaloba chaotická a chyběly důkazy

Radomír Jonáš obvinění ze zpronevěry od začátku odmítal. Podle něj do společnosti vstoupil, aby jí pomohl, projekt byl podle něj finančně problémový. Na podzim roku 2010 pak byl zvolený místostarostou, a tak z firmy odstoupil. „Odcházel jsem z firmy s vědomím, že jsem nic špatného neudělal. Žádná dohoda o vyvádění peněz nebyla,“ řekl už dříve u soudu Jonáš.

Podle předsedy senátu Aleše Novotného ale spis a obžaloba vykazuje spoustu problémů a je v nich chaos. „Bavíme se o trestné činnosti někoho jiného, kterou ale měl páchat Jonáš. Šlo o vyloučení věci z jiné. V konečném důsledku vzniklo něco, co vedlo ke ztrátě původních důkazů,“ vysvětlil Aleš Novotný. V odůvodnění ke zprošťujícím bodům řekl, že soud nevylučuje, že Jonáš o vyvádění peněz z firmy věděl, nebo se toho sám dopouštěl. Nebylo to ale podpořeno důkazy a skutky takto popsané nebyly trestným činem.

Jonáš nezajistil převod pohledávek krachující firmy

Jonáše soud potrestal za porušení povinnosti při správě cizího majetku ve stádiu pokusu, a to dvěma lety vězení podmíněně odloženými na tři roky. Podle soudu Jonáš nezajistil převod pohledávek z krachující firmy, také ve dvou případech nezajistil vymáhání úhrady prodaných bytových jednotek.

Podle soudu šlo o nejmírnější trest, jaký mohl Radomíru Jonášovi uložit, a to i bez peněžní pokuty i zákazu činnosti. Rozsudek není pravomocný, všechny strany si ponechaly lhůtu pro možnost odvolání.