Olomoucký TOXI tým řeší stále více případů. Letos už zajistil varny, pěstírny a čtvrt kilogramu pervitinu

Na Olomoucku roste množství odhalených případů drogové trestné činnosti. Policejní TOXI tým, který vznikl v roce 2016, odhalil letos již třiatřicet případů, loni jich bylo za celý rok pětapadesát.

„Drogová kriminalita se nám promítá do jiných druhů kriminality, jako je majetková kriminalita. Pokud se nám podaří zrealizovat v oblasti drog větší případ, na nějakou dobu tato kriminalita utichne,“ uvedl šéf olomoucké policie Jiří Musil.

Letos se policistům podařilo zajistit 237 gramů pervitinu, přes kilo konopí, 40 rostlin a 1380 kusů tablet obsahujících pseudoefedrin. Detektivové v této souvislosti zajistili také čtvrt milionu korun, uvádějí policejní statistiky. Během letošních zásahů odhalili policisté v souvislosti s výše uvedenými statistikami tři varny a tři pěstírny.

Sušárna drog
Zdroj: Policie ČR

Loni policisté z TOXI týmu obvinili 56 lidí, z nichž 22 skončilo ve vazbě. Zajistili osm varen, devět pěstíren a přes 200 gramů pervitinu. Letos bylo dosud stíháno 34 lidí, z toho sedm vazebně. 

Loni jsme měli 22 vazebních stíhání, především na konci roku to bylo několik menších skupin, jejichž členové skončili ve vazbě.
Jiří Musil
šéf olomoucké policie

Mezi největší letošní případy patří odhalení pětatřicetiletého muže z Olomoucka, který podle kriminalistů od února 2016 na Uničovsku distribuoval pervitin a od loňského roku drogu ve dvou rodinných domech na Olomoucku také vyráběl. „Zajistili jsme i větší množství polských zlotých, což svědčí o tom, že si jezdil pro věci do Polska,“ uvedl komisař Vladimír Koutský.

Policistům se letos podařilo zadržet také devětadvacetiletou ženu, která podle nich od března 2017 ve městě distribuovala pervitin. „Vazebně je stíhána již potřetí,“ podotkl komisař.

Kriminalita v regionu klesá

TOXI tým se skládá z osmi policistů. Podle detektivů je nejběžnější drogou v regionu marihuana a pervitin, objevuje se zde ale i kokain, většinou však bývá přivezen z Čech, uvedli odborníci. Zcela výjimečný je heroin. Volné místo na trhu, které většinou vzniká po vazebním stíhání distributorů, podle detektivů zaplňují nejčastěji dealeři z Ostravska.

Kriminalita se v Olomouckém kraji za posledních pět let výrazně snížila. Klesla i v samotném Olomouci, loni až o 2200 trestných činů oproti roku 2013. Bezpečnost obyvatel se snaží zvyšovat i samotné radnice.

Rozšiřují a modernizují kamerový systém, bojují proti vzniku nových sociálních ubytoven, spolupracují se strážníky i s policií. Podle zjištění ČTK se jim ale nedaří vymýtit z center měst bezdomovectví, což je příklad Olomouce či Jeseníku.

Podle policejních statistik bylo v Olomouckém kraji spácháno v roce 2013 téměř 15 000 trestných činů, objasnit se jich podařilo necelou polovinu. Loni policie zaznamenala v kraji o třetinu méně trestných činů. Trend pokračuje i letos, kdy jich bylo za první pololetí spácháno 5030, řekla krajská policejní mluvčí Jitka Dolejšová.