Čekání na autobus pod střechou. Cestujícím v Blansku začne sloužit nové nádraží

Otevření zrekonstruovaného nádraží v Blansku (zdroj: ČT24)

V Blansku slavnostně otevřeli zrekonstruované autobusové nádraží. Od 1. srpna se musejí cestující připravit na změnu jízdních řádů linek, které na něj zajíždějí. Potěší je ale to, že se při nepříznivém počasí budou moci schovat pod střechu, dosud byla totiž všechna stání nezastřešená. Rekonstrukce stála přes padesát milionů korun.

Nádražím v Blansku projedou denně za běžného provozu více než dvě stovky autobusů. Nový terminál má zastřešenou plochu pro odbavení cestujících se šestnácti samostatnými odjezdovými stanovišti. Čtyři jsou pro autobusy městské hromadné dopravy.

Jeho součástí je i plocha určená pro odstavení parkujících autobusů a nádražní budova, která poskytne zázemí cestujícím i zaměstnancům.

Nový terminál se stavěl za provozu

Dělníci začínali s opravou loni v říjnu, kdy šla k zemi původní administrativní budova z padesátých let minulého století. Firma už dřív přesunula informační a předprodejní kancelář do své administrativní budovy naproti vlakovému nádraží.

„Rozmístění zastávek a provozní podmínky na nádraží se neustále měnily. Chtěl bych proto cestujícím poděkovat za trpělivost a pochopení, “ řekl ředitel ČAD Blansko Jiří Šebela. Podle dopravce se nové nádraží stane důstojnou vstupní bránou do Chráněné krajinné oblasti Moravský kras i samotného Blanska.