Jednadvacet let od povodní nemá Tlumačov protipovodňovou hráz. A v Troubkách ji postavili načerno

Výročí ničivých povodní na Moravě (zdroj: ČT24)

Od velkých záplav, které zpustošily značné území celé Moravy a vyžádaly si padesát lidských životů, uplynulo jednadvacet let. Většina tehdy poničených míst, hlavně v okolí větších řek, je v současnosti před velkou vodou aspoň částečně chráněná; Tlumačov na Zlínsku ovšem kvůli problémům s výkupem pozemků protipovodňovou hráz nemá a v Troubkách postavili hráz načerno.

Na začátku června 1997 Moravu místy zalila až osmisetletá voda, denně napršelo až dvě stě třicet milimetrů srážek. Jako první se vylily potoky v blízkosti hor, mj. Bystřička v Bystřici pod Hostýnem, a vodu z hor pochytala Bečva – ta pak také zalila velkou část Přerova.

Centrum města nyní už chrání povodňové bariéry, Přerov se jich dočkal ale až dvacet let od povodní a stavba bariér i na periferii města začna až napřesrok.

Hráz ochrání jen část Troubek

Vůbec nejhůř před jednadvaceti lety dopadly Troubky. Pomník uprostřed vesnice připomíná devět obětí, zničeno bylo sto padesát domů. Hráz, která u Troubek vznikla, by část obce ochránila asi před padesátiletou vodou. Problém je v tom, že ji obec postavila načerno. Snaha Povodí Moravy ochránit vesnici celou zatím narazila na neochotu majitelů vzdát se pozemků. Stavbu to zatím odložilo na neurčito.

Pomník obětem záplav v roce 1997 v Troubkách
Zdroj: Vladislav Galgonek/ČTK

Majitelům pozemků v Tlumačově vypršely smlouvy

Povodeň z protrženého břehu řeky Moravy zaplavila také Tlumačov na Zlínsku a následně Otrokovice. Voda zde stála dlouhé tři týdny. U Tlumačova se měla čtyřkilometrová hráz začít stavět před třemi lety, zatím se do země ani nekoplo. Někteří majitelé pozemků se tak dlouho zdráhali až u těch, kteří souhlasili, vypršely smlouvy a musí se udělat znovu. Tlumačov tak bude čekat další dva až tři roky.

  • - vyžádala si 50 lidských životů, dalších 10 lidí zemřelo na následky
  • - zasáhla 34 ze 76 okresů
  • - celkové škody byly vyčísleny na více než 60 miliard korun
  • - zaplaveno bylo 538 měst a obcí, velká voda zasáhla do života 700 tisíc občanů
  • - tak enormní záplavy se v povodí Odry vyskytují jednou za 100 až 700 let, v povodí Moravy jednou za 100 až 800 let
  • Zdroj: J. Matějíček, J. Hladný: Povodňová katastrofa 20. století na území České republiky