Policisté loví nepozorné řidiče kamionů ve speciálním autobusu. Nachytají je při sledování filmů či hraní karet

Policisté kontrolovali řidiče kamionů (zdroj: ČT24)

Dopravní policisté kontrolovali řidiče kamionů na dálnici D2. Využili k tomu speciální autobus, který jim umožňuje lepší zdokumentování přestupků. Jen za dopoledne pokutovali deset řidičů, kteří se plně nevěnovali řízení. Telefonovali, sledovali film, nebo dokonce hráli hry na notebooku.

Policisté v pátek vyměnili uniformu za civil a nízké auto za vysoký autobus. Nejdůležitější pohled byl ten z pravého okénka. Do kabiny řidičů nákladních aut. „Řidič našeho autobusu lehce zpomalí tak, aby mohl kolega natočit, jestli má řidič kamionu v ruce telefon nebo že nemá pás,“ vysvětlil dopravní policista Petr Matoušek.

Vysílačkou předávají policisté z autobusu informaci kolegům, kteří za nimi jedou na motorkách, a ti řidiče kamionu, který páchá přestupek, zastaví. „Asi pětina nehod způsobených řidičem je zaviněna tím, že se nevěnuje řízení,“ řekl mluvčí PČR JMK Bohumil Malášek. Řidiči kamionů si podle něj na dlouhých cestách krátí čas nejen telefonováním, ale třeba i sledováním filmů.

Řidič hrál za volantem karty na notebooku

Podle policejních statistik se plně řízení nevěnuje každý desátý řidič kamionu. Jen za dopoledne na dálnici D2 pokutovali deset takových řidičů. „Někteří mají nohu pomalu až na přístrojové desce. V posledním případu dokonce řidič hrál na notebooku karty,“ řekl Bohumil Malášek.

Pozornost pak může řidič ztrácet i na několik sekund, které obzvlášť v případě kamionu můžou způsobit velké dopravní problémy. Tři čtvrtiny řidičů přitom neznají výši pokuty, která hrozí za řízení s telefonem v ruce. Na místě je to může stát až tisíc korun a dva body.

Příčiny dopravních nehod
Zdroj: ČT24

Telefonování za volantem je problémem nejen řidičů kamionů. Upozorňuje na to i kampaň BESIPU. Podle statistik používá mobil za volantem až šedesát procent českých řidičů. Třetina z nich za jízdy esemeskuje nebo chatuje a téměř šestina při řízení dokonce fotí nebo natáčí videa.