Vláda chce kvůli Uberu rychle změnit zákon. Podniká de facto nezákonně, řekl Babiš

UDÁLOSTI: Taxikáři zůstávají v pohotovosti, další blokování dopravy ale nechystají (zdroj: ČT24)

Vláda v demisi se pokusí v dolní komoře zrychleně prosadit změny zákona, aby odstranila rozdíly mezi podnikáním taxikářů a provozovatelů alternativních služeb, kteří podle řidičů taxi nedodržují předpisy. Po jednání s odstupujícím premiérem Andrejem Babišem to řekla místopředsedkyně Asociace koncesionářů v taxislužbě Karolína Venclová a její slova potvrdil i ministerský předseda, podle nějž Uber a podobné modely podnikají „de facto nezákonně“. Taxikáři se po jednání, které vesměs považují za úspěšné, rozhodli upustit od další protestní jízdy Prahou.

Podle místopředsedkyně taxikářské asociace mělo jednání s vládním sborem dobrý průběh. „Premiér si mě poslechl, byl občas i překvapený, co říkáme, jak se to zamotalo a jestli se to dá rozmotat,“ uvedla Venclová. Tomu dal ministerský předseda za pravdu i na následné tiskové konferenci.

„Taxikářům rozumím, na problém poukazovali dlouho. Podnikají, mají pravidla, zákon a předpisy – a někdo tady podniká de facto nezákonně. Jejich stížnost je legitimní. Vyzýváme, aby firmy Uber a Taxify podnikaly podle zákonů, což dnes není ten případ,“ prohlásil. Dodal, že vláda podporuje moderní technologie. „Ale jde o to, jakým způsobem jsou aplikované,“ řekl premiér v demisi.

Česká republika chce podporovat moderní technologie. Nicméně, stejně jako tyto společnosti respektují zákony ve většině zemí Evropské unie, měly by je respektovat i u nás, a to okamžitě. Cílem není zakazovat moderní technologie a aplikace ve službách přepravy osob. Cílem je, aby stanovená pravidla dodržovali všichni účastníci trhu.
Andrej Babiš
předseda vlády v demisi

Plán je dostat řidiče pod vázanou živnost

Taxikářům, kterých v hlavním městě pracuje podle odhadů zhruba 8300, vadí, že řidiči Uberu nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry. Vnímají ji proto jako nekalou konkurenci, třebaže Uber protiargumentuje tím, že není taxislužba, ale že nabízí spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.

Vyjádření Andreje Babiše a Dana Ťoka po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Argumenty taxikářů podle Velclové nakonec akceptoval i ministr dopravy v demisi Dan Ťok, který ještě ráno protesty kritizoval, a uvedl, že jimi řidiči škodí jen sami sobě. Nyní chce Ťok prostřednictvím poslaneckého návrhu upravit zákon tak, aby zprostředkování jízdy v taxislužbě bylo vázanou živností a bylo ho možné nabízet jen taxikářům s licencí. Uber a podobné služby by to podle něj prostřednictvím povinného živnostenského oprávnění zrovnoprávnilo s tradičními provozovateli taxi.

„Nerovné podnikatelské prostředí bychom měli narovnat,“ prohlásil. „Zprostředkovatelství je dnes živnost volná, a měla by být vázaná. Mělo by být jasné, že zprostředkování jízdy může být jenom koncesovaným taxikářem. Dnes je situace některými společnostmi zneužívána.“

Novela by měla umožnit všem taxikářům místo taxametrů používat aplikace, dodal s tím, že na příští týden svolá jednání s ostatními sněmovními stranami, aby se změny podařilo prosadit ve zrychleném řízení (hned v prvním čtení). „Asi o tom (poslanci) budou chtít diskutovat, ale ten pokus bych učinil,“ poznamenal Ťok.

Společnost Uber tvrdí, že změnu zákona vítá. „Jsme odhodláni diskutovat o budoucnosti dopravy se všemi zúčastněnými stranami, abychom udělali, co je správné pro uživatele, řidiče i pro město,“ uvedla mluvčí českého Uberu Miroslava Jozová.

Venclová uvedla, že podle dohody se zákon ve sněmovně ve zrychleném řízení pokusí protlačit poslanec a pražský zastupitel Patrik Nacher (za ANO). Ten byl i u jednání ve Strakově akademii. 

„Premiér, zdá se, pochopil, že je nám křivděno a že si nevymýšlíme, že je to pravda,“ uvedla. „Je velký krok, to se tady ještě nestalo, aby vláda uznala, že pravděpodobně my máme pravdu,“ konstatovala. Doufá, že se uvedené společnosti zachovají gentlemansky a buď se stáhnou z trhu, nebo se začnou chovat tak, aby zákonům vyhověly.

Ještě se nestalo, aby vláda uznala, že by pravda mohla být na naší straně. Pokud se tak stane, předpokládám, že společnost Uber a společnost Taxify se zachovají gentlemansky, pochopí, že jejich řidiči porušují zákony této země, a buď se stáhnou z trhu, nebo to okamžitě napraví.
Karolína Venclová
místopředsedkyně Asociace koncesionářů v taxislužbě

Protestní jízda již nebude, taxikáři ale zůstávají v pohotovosti

Taxikáři měli pocit, že stát situaci nijak neřeší, na protest již několikrát uspořádali pomalé jízdy Prahou, kterými blokovali dopravu. Minulý čtvrtek na magistrále demonstrovaly až dvě tisícovky vozů, v pondělí tisícovka aut zkomplikovala dopravu na nábřeží mezi Rudolfinem a Národním divadlem.

K dalšímu protestu se ke strahovskému stadionu sjely desítky taxikářů i ve středu, ale od další jízdy městem nakonec upustili, uvedla Kateřina Venclová. Jednání řidiči vesměs hodnotí jako úspěch. „Myslím, že to je asi maximum toho, co jsme mohli dokázat,“ řekla Venclová. I na Strahově však zazněly pochyby. „Zastal se nás premiér v demisi, lhář a podvodník,“ míní David Bednář ze Sdružení českých taxikářů. Řidiči proto zůstávají v protestní pohotovosti, ale žádnou další akci zatím neohlásili a přinejmenším část z nich patrně nebude protesty pořádat dalších 90 dní.

Cesta k jednání zástupců taxikářů se členy vlády nebyla snadná. Šoféři Babiše či ministra dopravy v demisi zvali na schůzku od počátku protestů, ale Ťok ji zprvu odmítal (právě s ohledem na probíhající protesty) a Babiš žádal oficiální pozvánku. Taxikáři proto v pondělí s žádostí o schůzku kontaktovali Úřad vlády a končící ministerský předseda je následně pozval na středeční jednání