Nové pylony, které mají v Plzni děkovat Americe, už dorazily z Francie

Události: Nové žulové pylony na památník Díky, Ameriko! dorazily z Francie (zdroj: ČT24)

Po téměř padesáti hodinách dorazily z Francie do Plzně dva mohutné žulové bloky určené pro obnovu památníku „Díky, Ameriko!“. Ten původní musel být po dvaceti letech odstraněn kvůli skrytým trhlinám. Plzeňská radnice proto bude nové pylony víc kontrolovat. Památník bude stát do deseti milionů korun, vypadat bude stejně jako ten původní a zpět na Americké třídě by měl stát nejpozději na začátku května.

Cestou z největšího francouzského lomu Carrier Plo v místě Saint Salvy de la Balme do Plzně urazily žulové bloky 1500 kilometrů. V Česku se nikde nepodařilo najít pro obnovu pomníku vzhledově odpovídající žulové bloky v prvotřídní kvalitě. Město se proto rozhodlo je opatřit ve Francii.

Během pátečního dopoledne řidiči vyložili pylony v areálu v Třemošné u Plzně. Při manipulaci s bloky, z nichž každý váží přes 21 tun, museli být pracovníci u jeřábu ostražití. Nyní projde kámen důkladnými kontrolami, soudní znalec na zpracování přírodního kamene Jaroslav Holler ale odhaduje, že tak kvalitní kámen žádné trhliny mít nebude.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pylony v Třemošné zůstanou do doby, než plzeňská radnice vybere v soutěži firmu, která je vyleští a vyryje do nich nápisy. Podle primátorova náměstka Pavla Šindeláře (ODS) by chtěla mít radnice soutěž uzavřenu do poloviny ledna. Památník má být hotov na tradiční Slavnosti svobody na začátku května. Dva roky se hlavní pietní akt konal na náhradním místě u pomníku generála Pattona.

Praskliny ve starých pylonech památníku Díky, Ameriko!
Zdroj: ČT24

Památník „Díky, Ameriko!“ na křižovatce nejrušnějších ulic Klatovské a Americké třídy byl slavnostně odhalen při květnových oslavách 50. výročí osvobození Plzně americkou armádou v roce 1995. Tvoří ho zpevněná plocha z žulových desek, doplněná uprostřed bílou pěticípou hvězdou s reliéfem. Hlavní dominantu tvořily dva žulové pylony, na které navazuje vyrovnávací kamenné schodiště.