Kravaře na webu zveřejnily jména zlodějů a dostaly pokutu. Pachatele to teď mrzí

Obec zveřejnila jména zlodějů a dostala pokutu (zdroj: ČT24)

Obec Kravaře musí s konečnou platností zaplatit pokutu 30 tisíc, kterou dostala od Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Rozhodl o tom Městský soud v Praze. Úřad obec potrestal za to, že v roce 2013 na internetu zveřejnila jména lidí, kteří se dopustili přestupku. Paradoxem je, že samotného pachatele teď mrzí, že radnice za jeho činy pyká.

Před čtyřmi lety z ulic mizela kanálová víka, jízdní kola i kabely. Starostovi došla trpělivost a hříšníky zveřejnil na stránkách obce. Na internet napsal jejich jméno a příjmení, ostatní údaje začernil.

Přestože si nikdo ze zveřejněných nestěžoval, zasáhl Úřad pro ochranu osobních údajů a Kravaře dostaly pokutu třicet tisíc. „Máme tady zákon, nemůžeme si ho vysvětlovat polovičatě,“ hájil rozhodnutí vedoucí tiskového oddělení ÚOOÚ Tomáš Paták.

Kravaře tehdy pokutu zaplatily, ale současně podaly žalobu. Starosta Vít Vomáčka (nez.) doufal, že se soud přikloní na jejich stranu. Na radnici podle něj chodily i podpůrné maily i dopisy z celé republiky. Z rozhodnutí soudu je proto nyní zklamaný. „Myslím si, že slušnost dostala trošku na frak,“ řekl České televizi.

Poškodil jsem obec, je mi to líto

Odcizená kanálová víka před čtyřmi lety rozřezal a odnesl do sběru Lukáš Zásměta. I jeho teď paradoxně překvapilo, že nakonec za jeho činy pyká obec: „Je to takový blbý, poškodil jsem ji a je mi to líto.“

Od letošního prvního července umožňuje zveřejnění viníků novela zákona o odpovědnosti za přestupky. Je ale nutné počkat, až bude pachatel usvědčený. Obec má možnost proti rozhodnutí soudu podat kasační stížnost. Na doporučení právníka tak ale neučiní.