Policisté přivázali opilou ženu v cele. Soud jim uložil podmíněný trest

Trojici policistů z Uherského Hradiště, kteří loni v únoru přivázali na jedenáct minut opilou ženu v cele k mříži, uložil soud podmíněné tresty. Okresní soud ve čtvrek potvrdil, že policisté postupovali při zákroku na služebně protizákonně, zacházení se ženou bylo ponižující.

Soud udělil Jakubu Vychodili a Ondřeji Paškovi roční trest podmíněně odložený na jeden rok, pouze Miroslav Vaněk dostal přísnější trest rok a půl s odkladem na dva roky. Za zneužití pravomoci úřední osoby policistům přitom hrozilo až pět let vězení. Dva z policistů byli po incidentu zproštěni výkonu služby, třetí už u policie nepracuje. 

Bylo to nelidské, uvedl státní zástupce

Podle obžaloby Vychodil, Paška a Vaněk ženu loni v únoru zadrželi poté, co v panelovém domě v opilosti ničila výtahové dveře.  Převoz na policejní služebnu ženu, která nadýchala 2,11 promile alkoholu, neuklidnil. Videozáznamy ukázaly, že kopala do dveří na chodbě a vulgárně urážela policisty. 

Státní zástupce Leo Foltýn v obžalobě uvedl, že na služebně proto na 11 minut policisté ženu připoutali pouty s rukama nahoře k mřížím. „Jejich zákrok byl nepřiměřený. Nešlo sice o mučení nebo kruté nelidské zacházení, vůči zadržené se ale policisté dopustili ponižujícího jednání. Postupovali v rozporu se zákonem i morálními zásadami,“ uvedl státní zástupce Foltýn.

Nebyla to výjimečná situace, řekl soudce

To potvrdil i soudce. „Chování poškozené vůči policistům bylo nevhodné, nicméně její připoutání k mřížím v cele nemělo oporu v zákoně. Jednání policistů bylo zcela vybočující z možností, které jim dávají právní předpisy,“ uvedl Přibyl. Připoutání v cele je podle něj možné jen z výjimečných důvodů, které v tomto případě ale podle soudce nebyly splněny.

Žena u soudu uvedla, že se cítila bezmocná a ponížená. Policisté porušení zákona odmítli. Uvedli, že ženu připoutali, aby si kopáním a údery do mříží neublížila.