Opravu Mariánského náměstí komplikuje podzemní požární nádrž

Tvář jednoho z ostravských náměstí se má v dohledné době změnit. Městský obvod Mariánské Hory a Hulváky totiž chystá rekonstrukci Mariánského náměstí. Vzniknou na něm nové dlážděné plochy i zelené ostrůvky.

Rekonstrukce by mohla začít na podzim a podle předběžných odhadů vyjde na 20 milionů korun, řekla starostka městského obvodu Liana Janáčková (Nezávislí).

Instalováno bude i nové veřejné osvětlení. Dominantou celé plochy se stane kašna s vodními tryskami. Na náměstí přibude parkovacích míst. Právě při jejich budování se řidiči budou muset připravit na dopravní omezení.

Každá obec musí mít typické náměstí. My jsme dlouhé roky neměli finanční prostředky k tomu, abychom to mohli napravit. O tom, že chceme udělat náměstí, sním už dobře 15 až 20 let.
Liana Janáčková
starostka městského obvodu

Podle Janáčkové obvod o renovaci usiluje mnoho let, ale na přestavbu náměstí mu chyběly peníze. Díky prodeji nemovitostí v oblasti Červeného kříže se ale nyní městské části podařilo zajistit peníze na rekonstrukci, částečně navíc na přestavbu náměstí přispěje město Ostrava.

Radnice ale podle starostky nejprve musela vyřešit problém s bývalou požární nádrží, která je pod povrchem náměstí. „Z historických fotek víme, že pod náměstím byla velká prohlubeň, která, předpokládám, byla požární nádrž. V minulosti se částečně zasypala a díra se překryla tenkým stropem,“ uvedla Janáčková.

Podle ní se tak nyní ještě před samotnou opravou náměstí musí vyřešit celkové zasypání nádrže, které bude technologicky poměrně náročné. „Bude to složité. My už jsme dávno měli mít projektovou dokumentaci hotovou, ale dva tři měsíce nám právě trval průzkum a návrh technologického řešení,“ sdělila Janáčková.

Obvod předpokládá, že vše potřebné pro renovaci by za ideálních podmínek mohl mít připraveno na podzim. Janáčková odhaduje, že přestavba náměstí by mohla trvat zhruba tři až čtyři měsíce. Pokud by se přípravy opozdily, začala by přestavba až příští rok na jaře.