U labutě v Liberci byl zjištěn nový subtyp ptačí chřipky. Rizikem pro člověka není

U uhynulé labutě z liberecké zoo veterináři potvrdili nový subtyp viru ptačí chřipky H5N5, který byl před časem zachycen v Německu. Dosud se v Česku vyskytoval typ H5N8. Pro člověka ale riziko přenosu ani u tohoto druhu viru není, řekl ČTK mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

„Laboratorní výsledky vyšetření uhynulé labutě ze ZOO Liberec potvrdily nový subtyp ptačí chřipky H5N5, který byl před časem zachycen v Německu,“ uvedl mluvčí veterinární správy Pejchal. Veterináři chorobu u labutě, jež patřila liberecké zoo, ohlásili v pátek, šlo o třetí ohnisko nemoci v Libereckém kraji. Poprvé se tak nemoc objevila u ptáků v české zoologické zahradě.

Veterináři ve spolupráci s personálem zoo zpřísnili dohled nad zdravotním stavem ostatních ptáků v zoo. Zoologická zahrada zůstala pro veřejnost otevřena, řekl minulý týden krajský ředitel veterinární správy Roman Šebesta. Odborníci z liberecké zoo před několika dny přesunuli ze tří venkovních míst do vnitřních prostor druhy, které jsou k ptačí chřipce náchylné.

V Česku už jsou skoro tři desítky ohnisek

Dva subtypy nemoci na území České republiky dosud nebyly. Veterináři navíc o víkendu potvrdili 28. ohnisko ptačí chřipky v Česku. Bylo na území jihočeského kraje na Strakonicku ve Volyni, kde během dneška utratí sto kusů vodní a hrabavé drůbeže.

Kvůli ptačí chřipce bylo již v Česku usmrceno od začátku roku více než 58 tisíc ptáků, nemoc byla prokázána u padesáti volně žijících ptáků z 12 krajů. Zejména šlo o labutě, ale také o kachny, husy nebo volavky.

Ministerstvo zemědělství zatím eviduje 830 žádostí o odškodnění za zlikvidované ptáky. „Dá se celkem s jistotou usoudit, že dosud alokovaných 31,3 milionu na řešení náhrad z titulu veterinárního zákona pro rok 2017 nebude stačit,“ řekla ČTK mluvčí resortu Markéta Ježková.

Zatím nebyl zaznamenán přenos viru H5N8 na člověka. Ptačí chřipka se v České republice objevila na začátku letošního roku zhruba po deseti letech.