Kvůli chřipce zemřelo devět lidí, stát zakázal vývoz léku Tamiflu

Do pátku zemřelo v Česku na chřipku devět lidí. Ministerstvo zdravotnictví kvůli epidemii chřipky zakázalo vývoz léku Tamiflu 75 mg. Současné zásoby sice stačí domácí zvýšené poptávce, vývoz by ale podle resortu mohl dostupnost léku pro Čechy omezit.

„Česko sužuje plošná epidemie chřipky a za této situace by nebylo zodpovědné dovolit dále vyvážet zásoby antivirotika, které je účinné pro děti i pro dospělé,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík. Zákaz vývozu či prodeje tohoto léku do zahraničí platí až do odvolání.

Podle Státního zdravotního ústavu vzrostl počet nemocných v prvním lednovém týdnu na 1528 na 100 tisíc obyvatel. V porovnání s posledním prosincovým týdnem jde o nárůst o 49 procent. 

Předpokládá se ale, že o vánočních svátcích lidé nevyhledávali pomoc lékařů a léčili se doma. Hygienici proto porovnali počet nemocných i s předvánočním týdnem, v tomto případě jde o dvanáctiprocentní růst.

Do pátku 6. ledna bylo nahlášeno 35 závažných případů chřipky, které vyžadují intenzivní péči. Většina těžce nemocných jsou senioři. Devět lidí kvůli chřipce zemřelo. 

Chřipka řádí hlavně na Moravě

Nejvyšší počty nemocných hlásí lékaři z Jihomoravského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje a z Vysočiny, uvedl Státní zdravotní ústav. Vzestup zaznamenali u všech věkových skupin.

Nejvíce nemocných (3479 na 100 tisíc) je u dětí do pěti let. Největší nárůst, téměř o dvě třetiny ve srovnání s předchozím týdnem, zaznamenali hygienici mezi pacienty nad 60 let.

V řadě krajů proto platí zákaz návštěv v nemocnicích, domovech pro seniory a ústavech sociální péče. O zákazu vždy rozhodují ředitelé daných zařízení.

Uzavřené nemocnice i domovy pro seniory

Nejvíce obětí má chřipka na Vysočině, kde zemřelo šest lidí. Tři z nich na konci loňského roku, další tři minulý týden. Šlo o dva seniory z Jihlavska a 93letá žena z Třebíčska. Hranice epidemie 1700 nemocných na 100 tisíc obyvatel byla v minulém týdnu překročena na Havlíčkobrodsku a Třebíčsku, blíží se k ní Jihlavsko a zároveň i celý kraj.

V Olomouckém kraji zemřeli na chřipku dva starší lidé. „Šlo o pacienty ve věku 69 a 88 let. Bylo to v důsledku chřipky, která zkomplikovala převládající komplex chronických onemocnění,“ řekla epidemioložka Růžena Haliřová z olomoucké krajské hygienické stanice.

„Po avizovaném poklesu v důsledku mezivánočních a novoročních svátků a dovolených má křivka akutních respiračních infekcí vzestupný trend. Oproti minulému týdnu se nemocnost zvýšila v Olomouckém kraji na 1619 případů na 100 tisíc obyvatel, zhruba o 500 případů na 100 tisíc obyvatel stoupl i celorepublikový průměr,“ dodala Haliřová.

Ještě více nemocných je v Moravskoslezském kraji. Hygienici tam zaznamenali šest závažných případů chřipky, z toho jedno úmrtí. Zákaz návštěv některá zařízení zavedla už minulý týden, v pondělí se k nim přidala Nemocnice Podlesí v Třinci a nemocnice ve Frýdku-Místku. Návštěvy jsou zakázány i v bohumínské městské nemocnici, částečně v Městské nemocnici Ostrava a také v Léčebně dlouhodobě nemocných v Ostravě-Radvanicích.

Epidemie přišla dříve

„Akutních respiračních onemocnění bylo (k pátku) zaznamenáno 1528 případů na sto tisíc obyvatel, což je poměrně velký nárůst v porovnání s předvánočním i vánočním obdobím. Nárůsty jsou enormní o desítky procent a jednoznačně to signalizuje plošnou epidemii v ČR,“ říká Martina Havlíčková, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková virová respirační onemocnění.

Podle ní přišla chřipková epidemie o trochu dříve, ale data se nevymykají tomu, co je v Česku běžné. „Za loňskou chřipkovou epidemii bylo v ČR evidováno přes sto úmrtí. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet. Úmrtí jsou tristní, ale statistika zatím nesignalizuje, že by byla situace nějak mimořádná,“ uklidňuje Havlíčková.

Nejsilnější epidemie za posledních pět let byla podle údajů ústavu na počátku roku 2015. Tehdy v republice na 100 tisíc obyvatel připadalo více než 2000 nemocných. Podle statistik se situace vždy na přelomu roku díky vánočním prázdninám a dovoleným výrazně zlepšuje a nakažených ubývá.

Zatímco v minulosti odborníci mluvili o epidemii až tehdy, kdy počet pacientů překročil hranici 2000 nakažených, nyní se epidemický práh pohybuje mezi 1600 až 1800 nemocnými na 100 tisíc. K přehodnocení kritéria podle odborníků přispělo zavedení karenční doby, tedy tří dnů marodění bez nemocenské. Mnozí nakažení k doktorovi vůbec nechodí, takže se do statistik nedostanou.