Přehrada u Raspenavy? Starostové byli proti, stát ustoupí

Reportáž: Severní dilema - přehrada, nebo poldr? (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zemědělství zvažovalo, že bývalý vojenský prostor Hajniště v Jizerských horách zahrne na seznam lokalit, kde by mohly v budoucnu vyrůst přehrady. Po výhradách zdejších starostů, podle nichž se v regionu chystá kvůli povodním suchý poldr, od svého záměru nakonec ustoupilo.

Na ministerském seznamu míst vytipovaných pro případnou stavbu přehrad coby nástroje zachování vody v krajině je v současnosti šestapadesát lokalit. Přibýt mezi ně mohlo také severočeské údolí mezi Novým Městem pod Smrkem a Raspenavou, kde by na říčce Lomnici vznikla nádrž až na pět a půl milionu kubíků pitné vody.

Oblast leží na území katastrů tří obcí a měst a dřív ji využívala armáda. V bývalém vojenském prostoru je v současnosti sklad munice. Některé objekty, které sklad využívá, by zřejmě přehradě musely ustoupit – nakonec ale ustoupilo ministerstvo, a to po výhradách zdejších starostů.

Když totiž resort možnosti přehrady na Liberecku sondoval, radnice ho upozornily, že by jim takový plán zkomplikoval vlastní protipovodňová opatření, která dlouhodobě chystají; níže po toku Lomnice má totiž vzniknout poldr, retenční nádrž, která vodu v případě povodní dočasně zadrží, ale dlouhodobě ji nehromadí.

Ministerstvo nechce otevírat „další problém“

„Psali jsme stanovisko, že je potřeba zvážit, jestli víc potřebujeme suchý poldr jako ochranu proti povodním na Frýdlantsku, nebo nádrž na pitnou vodu – a zatím nemáme žádnou reakci,“ uvádí liberecký hejtman Martin Půta. Informace postrádají i samotní starostové.

Ministerstvo nicméně uvádí, že oblast u Nového Města pod Smrkem na zmiňovaný seznam pětašedesáti lokalit nakonec přidávat nebude – preventivně. „Už teď existuje sedm obcí, které proti tomu seznamu protestují. Takto se otevřel další problém,“ oznámil vrchní ministerský rada ze sekce vodního hospodářství Pavel Punčochář.

V Libereckém kraji se v minulosti přehrada plánovala i u krkonošské Rokytnice nad Jizerou. Odmítala ji města, ale i správa národního parku. Stát proto před pěti lety kontroverzní projekt zastavil.